Új javaslatok a lakáshoz jutás megkönnyítésére - 2018.07.09
Hallgassa meg
Több ötlete is van az építési vállalkozóknak arra, hogyan tartható fenn a lakásépítések lendülete Magyarországon a kedvezményes áfa megszüntetése után. Elsősorban a kevésbé jómódú vásárlóknak kedveznének a kormány helyében.
A 27 százalékos áfa visszatérése az építőiparba senkinek sem lenne jó, ezért ahhoz, hogy a lakásépítések és felújítások lendülete ne törjön meg, az eddigi 5 százalékos, kedvezményes áfa visszavonásának kompenzálásul a kormánynak egyéb megoldásokat is végig kellene gondolnia – nyilatkozta a Klubrádiónak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László.

A szervezet tisztségviselője hangsúlyozta, a konjunktúra biztosítására az egyik irány egy szociális lakásépítési program beindítása lehetne, de a családi otthonteremtési kedvezményt és a lakáscélú hitelek állami kamattámogatását is ki kellene terjeszteni, hogy a mostaninál szélesebb réteg vehesse igénybe. Ezen kívül nagyobb figyelmet kellene fordítani az energiamegtakarítást eredményező felújításokra, valamint az ÉVOSZ azt is javasolja, hogy az új építésű lakásokra az önkormányzatok adjanak adókedvezményt.

Koji László megjegyezte, javaslataikkal a jövőben más, kevésbé jómódú társadalmi rétegek kerülhetnének előnybe, miután az 5 százalékos áfa egyik hatásaként a gazdagabbak több lakást is vettek befektetési céllal.

Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten közölte, hogy nem hosszabbodik meg a lakásépítés 2019-ig tartó áfakedvezménye.

(Klubrádió)