Máskor be nem tennék a lábukat a thai barlangba, még a búvárok sem - 2018.07.09
Hallgassa meg
Komoly munkafolyamat előkészíteni egy barlangi mentést, ezért tart sokáig a thaiföldi barlangrendszerben rekedt gyerekek és edzőjük kimentése – erről a Klubrádiónak nyilatkozó barlangi búvár beszélt. Bolgár Attila szerint olyan veszélyes helyen kell úszniuk a gyerekeknek, amit barlangi búvár normális körülmények között valószínűleg meg sem közelítene.
Más esetben jószerével be se tenné a lábát egy barlangi búvár olyan helyre, mint ahol a thai gyerekek mentése folyik jelenleg is, annyira veszélyes a terep – mondta a Reggeli gyorsban Bolgár Attila búvár.
A szakember szerint olyan helyről van szó, ahol szinte nem látni semmit, ellenáramlások és szűkületek lehetnek, ahol a továbbjutáshoz le kell venni a felszerelést a törmelékes vízben. Ez egy képzett barlangi búvárnak is komoly feladat – tette hozzá.

Bolgár Attila emlékeztetett rá, hogy a mentésben résztvevőknek először el kell juttatniuk a segítségül vitt felszerelést a gyerekekhez, majd velük együtt visszafelé is megtenni az víz alatti utat. Feltehetően az elől haladó búvár viszi a mentett gyerek felszerelését, akinek teljes arcot fedő maszkon át adja a levegőt, mögöttük egy másik búvár megy, aki segíteni tud átjutni a szűkületeken – mondta a szakember a Klubrádió műsorában.

Vasárnap mentették ki az első gyereket a thaiföldi barlangól, azóta hétfő délutánra a CNN szerint már nyolc gyereket sikerült kiszabadítani. Ez azt jelenti, hogy még négy gyerek van a föld alatt, valamint az edzőjük.
A csoport egy ifjúsági focicsapat, akik június 23-án rekedtek a Tham Luang barlangrendszerben, miután annak nagy részét a heves esőzések miatt víz árasztotta el.

(Klubrádió)