Diszkrimináció miatt perelik tankönyvkiadók az Oktatási Hivatalt - 2018.07.09
Hallgassa meg
Régóta használt és bizonyított tankönyveket vesz el az iskoláktól az Oktatási Hivatal azzal, hogy a köteteket a szerint engedélyezi, állami vagy magán kézben van-e a kiadójuk. A nyilvánvaló jogtalan megkülönböztetés miatt több kiadó is bíróságra megy – mondta el a Klubrádióban a tankönyvesek egyesületének elnökhelyettese.
Öt magánkézben lévő tankönyvkiadó perelni fogja az Oktatási Hivatalt, mivel nem engedélyezték több száz tankönyvük további használatát az iskolákban.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) elnökhelyettese, Romankovics András a Reggeli Gyorsban azt mondta, az engedélyt nem a tankönyvek minősége miatt nem kapták meg, hanem azért, mert nem állami kiadók, ez pedig szerintük diszkrimináció.

A szakmai szervezet tisztségviselője szerint az Oktatási Hivatal eljárása jogszerűtlen, és az iskoláknak is árt, hiszen a tanárok nem választhatják a szerintük legjobb minőségű tankönyveket.

Miközben a tankönyvek minőségéról van szó, nem azokat, hanem a kiadókat bírálják el. Példaként hozta, hogy két öt évvel ezelőtt még elfogadott kötet közül annak a használatát, amelyiknek a kiadója azóta állami kézbe került, engedélyezik, a másikét, a magántulajdonban maradt cégét nem. Eközben se a tankönyvek nem változtak, se a kerettanterv, amelyhez készültek, illetve a Nemzeti alaptanterv (NAT) és az engedélyezési eljárás menete sem.

Ezzel a nyilvánvaló és jogtalan megkülönböztetéssel elsősorban az iskolákat sújtják, akiknek a tankönyvek minősége számít, most pedig hosszú évek óta használt és bizonyított kiadványokkal nem folytathatják az oktatást – mondta Romankovics András.

(Klubrádió)