Szigorít a hitelfelvételhez kapcsolódó jövedelemszabályokon az MNB - 2018.06.18
Hallgassa meg
Idén októbertől a jövedelem mértékéhez képest alacsonyabb arányban engedi meg a MNB az eladósodást a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél annak érdekében, hogy az ügyfelek elkerüljék a túlzott eladósodást - közölte a jegybank.
Az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb - jelenleg 400 ezer forintban megállapított - jövedelem esetén 30 százalékát. Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet.

A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató.

A rövidebb kamatperiódusú lakáshitelek törlesztőrészlete gyakran megváltozhat, akár kedvezőtlen irányba is, így ezen ügyfeleknek kellő jövedelem-tartalékkal kell rendelkezniük annak érdekében, hogy a hitelek visszafizetése problémamentesen megvalósuljon. Palkó István, a Portfolio vezető elemzője szerint ha az Európai Központi Bank is áldását adja a magyar jegybank tervére, akkor a szabálymódosítás meg fog védeni attól az adósokat, hogy törlesztőrészletük megengedhetetlen mértékben növekedjen egy válság vagy akár csak egy enyhe kamatkörnyezet emelkedés hatására.

(Klubrádió)