Rizikósan indít kormány - 2018.06.14
Hallgassa meg
Elmaradnak az újabb gazdaságösztönző intézkedések, és a tartalék is kevesebb a vártnál, ezért az elemzők, nem értik, mitől nőhetne jövőre 4 százaléknál is gyorsabban a magyar gazdaság. Nem látni, mire alapozza optimizmusát a kormány – véli Csiki Gergely, a Portfolió.hu elemzője.
A tervezett állami költségvetés legnagyobb kockázata, hogy 4.1 százalékos GDP növekedéssel számol a jövő évre, ami jóval magasabb az általános elemzői várakozásoknál – mondta a Klubrádióban Csiki Gergely, a Portfolió.hu elemzője. Hozzátette, a Költségvetési Tanács szintén a kormányzat által kitűzött növekedési cél teljesülését tartja a legnagyobb kockázatnak a büdzsét tekintve.

Főleg annak fényében látszik a rizikó, hogy a választások utáni nyilatkozatok arra utaltak, a kormány újabb gazdaságserkentő intézkedéseket jelent be. Ezek után költségvetési szempontból a legnagyobb meglepetés, hogy a beígért ösztönzések elmaradtak. Az eurókrízisre hivatkozva ugyanis a kormányzat óvatosabbá válik, így a gazdaság 2019-ben nem kap plusz stimulusokat, legalábbis az államtól nem – mondta.

Nem látni tehát olyan intézkedést, ami megalapozná a 4,1 százalékos növekedési célt, ráadásul, bár a kormány növelte a tartalékokat, nem olyan jelentős mértékben, ahogy azt az elemzők korábban valószínűsítették – tette hozzá.

Csiki Gergely arról is beszélt, szerinte kedvező irány, hogy a korábbinál alacsonyabb költségvetési hiánnyal számol a kormány, azaz költekezés helyett az adósság csökkentésére koncentrál, de ennek nyilván ára van – meg kell húzni a kiadási oldalt, és hatékonyan be kell szedni a tervezett bevételeket.

(Klubrádió)