Alkotmányban tiltaná az utcán élést a Fidesz - 2018.06.12
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Budapest szellemi, kulturális, gazdasági és politikai központ, a budapestiek otthona, akiket zavar és megterhel a hajléktalanság látványa és az azzal járó „kellemetlenségek” - egyebek mellett ezzel indokolta a fideszes Bajkai István, hogy pártja arra kérte a kormányt, foglalják alkotmányba, hogy tilos életvitelszerűen közterületen tartózkodni.
A fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján azzal igazolta a párt törekvését, hogy szerinte ma minden adott a hajléktalanoknak, hogy ne legyenek hajléktalanok: egyfelől van már elegendő nappali és éjjeli szállás, ahol fedelet kaphatnak fejük fölé, másrészt működik a közmunka-program, ami ma már minden magyar számára biztosítja a megélhetés minimumát. 

Bajkai István hozzátette, közegészségügyi és közbiztonsági probléma is ez, úgyhogy azt kérik a kormánytól „teremtse meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely”.

Komoly változtatások nélkül reménytelen, hogy Budapest mindent hajléktalanja beférjen a hajléktalan ellátás által biztosított szálláshelyekre – erről az ellenzéki pártok közös VIII. kerületi polgármester-jelöltje beszélt. A hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítványt vezető Győri Péter szerint az államnak segítséget kellene nyújtania azoknak, akik valamilyen okból elveszítik a lakásukat, így ők nem terhelnék az ellátórendszert, ami ez esetben be tudná fogadni azokat, akik életvitelszerűen az utcán élnek.

A független polgármester-jelölt hozzátette, ha valóban minden hajléktalan számára lenne hely, elfogadható lenne valamilyen tiltás, de ő úgy látja, ha a szociális intézmények megfelelően működnének, az emberek nem élnének az utcán, függetlenül attól, hogy mi van az alaptörvényben.

A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a legelesettebbeket bünteti, ahelyett, hogy felkarolná őket – mondta el a Klubrádiónak a párt frakcióvezetője. Szabó Tímea szerint a férőhelyek bővítésére, hosszútávon pedig a lakhatás biztosítására van szükség, nem pedig arra, hogy olyanokat büntessenek, akik nem követnek el semmit.

(444.hu/Klubrádió/MTI)