Veszélyben a pálinka kedvezményes adózása - 2018.05.17
Hallgassa meg
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot a szeszes italok diszkriminatív adóztatásának megszüntetésére.
A Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, mert véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok kedveznek a helyi termékeknek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. A bizottság szerint uniós jogba ütközik, hogy a gyümölcspárlatok, például a pálinka, valamint a növényi eredetű italok tekintetében Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól.

Ez a kötelezettszegési eljárás második szakasza. Ha a magyar kormány két hónapon belül nem módosítja a  rendelkezéseit, a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Számos olyan intézkedés van, amellyel a magyar kormány viszonylag gyorsan és olcsón javíthatott volna a levegő minőségén, de a javaslatok ellenére ezeket nem tette meg – ezt mondta a Klubrádiónak a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács András szerint a elsősorban a lakosság szokásainak megváltoztatására és a környezetvédelmi hatóságok megerősítésére lenne szükség.

Miután folyamatosan fennálló jogsértésről van szó, komoly pénzbüntetésre számíthat Magyarország – így látja a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Jávor Benedek szerint a magyar kormány és a főváros nem hogy nem javított a levegőminőségen, de a zöldterületek csökkentésével járó beruházásokkal és a budapesti behajtási díj szabotálásával még rontottak is az évek óta kifogásolt helyzeten.

A szakma még nem kapott értesítést a magyar kormány és a Európai Bizottság között fennálló nézeteltérés következményeiről - mondta el a Klubrádiónak a Nemzeti Pálinka Tanács elnöke. Mihályi László a Klubrádiónak elmondta, ez súlyosan érintené a szakmát, ha végül bevezetnék a népegészségügyi adót. 

(MTI/Klubrádió)