A dráma kedvéért fenyeget a tárgyalások leállításával Észak-Korea - 2018.05.16
Hallgassa meg
Észak-Korea kedden este bejelentette, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat Dél-Koreával, és azzal fenyegetett, hogy lemondja Donald Trump és Kim Dzsong Un júniusra tervezett szingapúri csúcstalálkozóját. A kommunista ország a közös dél-koreai és amerikai hadgyakorlat miatt döntött így. A Klubrádiónak nyilatkozó Korea-kutató szerint még nem kell temetni az amerikai elnökkel tervezett tárgyalást, és a Dél-Koreával kötött megállapodásokat sem.
Észak-Korea provokációnak tekinti az USA és Dél-Korea jelenleg folyó, éves rendszerességgel megtartott közös hadgyakorlatát át közös hadgyakorlatot, és nem hajlandó elfogadni, hogy véget kell vetnie a nukleáris fegyverprogramjának az Egyesült Államok gazdasági segítsége fejében.

A Koreai Központi Hírügynökség közleménye szerint ugyanis Észak-Korea nem érdekelt az egyoldalú leszerelésben. Kim Kye Gwan, az északi Külügyminisztérium első számú helyettese kijelentette, hogy nem mennek bele ilyen egyezségbe az amerikai pénzügyi segítségért cserébe. Arra is figyelmeztettek, hogy Trump és Kim Dzsong Un június 12-re tervezett szingapúri csúcstalálkozója is ezen múlhat.

Észak- és Dél-Korea vezetői egyébként ma találkoztak volna. Kim Dzsong Un és Mun Dzsei In dél-koreai elnök április 27-én állapodtak meg abban, hogy békeszerződést írnak alá, a mai találkozón ennek részleteit tárgyalták volna.

Külön kell választani azt a fajta enyhülést, amely a Koreai-félsziget két állama között figyelhető meg, illetve az észak-koreai-amerikai relációt – szögezte le az eset kapcsán Csoma Mózes a Klubrádiónak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint az észak-korai vezetés úgy érzi, nagyon sok gesztust és kompromisszumot megtett az elmúlt hetekben, az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat pedig nem illik bele ebbe a békülékeny tendenciába, nem hordoz kedvező üzenetet Észak-Korea számára.

Ugyanakkor nem kell temetni a tervezett csúcstalálkozót, a lemondásra vonatkozó észak-koreai fenyegetést elvi lehetőségként, a kommunista rezsim taktikai fogásaként kell kezelni. Az észak-koreaiak nagyon szeretik dramatizálni a helyzetet, ezzel is növelve a fontosságát az elkövetkezendő eseménynek – fogalmazott Csoma Mózes.

(168 óra/Klubrádió)