Újabb uniós bírálatot kaptunk, most épp a sajtó és a CEU miatt - 2018.05.16
Hallgassa meg
A 7-es cikk szerinti uniós eljárás megindítását kezdeményezőkhöz csatlakozva, komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzetről az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága. A 13:4 arányban jóváhagyott dokumentumban sajnálatosnak nevezték, hogy eddig nem sikerült rendezni az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti vitát a felsőoktatási törvényről. A testület problémásnak tartja a Közép-európai Egyetem ügyének elhúzódását.
A képviselők emellett aggodalmukat fejezték ki a sajtó szabadságának és sokszínűségének helyzete, illetve a civil szervezetek szűkülő tere és az ellenőrzés alá vonásukra irányuló kísérletek miatt. Kitértek arra is, hogy aggályosnak tartják a romákkal szembeni diszkrimináció "számos mindennapi formáját" és a roma gyerekek iskolai szegregációjának rendszerszintű jelenségét. A szakbizottság nagy többséggel elfogadott véleményét csatolni fogják az úgynevezett Sargentini- jelentéshez, amely a 7-es cikk szerinti eljárás megindítását javasolja Magyarországgal szemben.

Ujhelyi István szerint az Orbán-kormány inkább egy nem európai értékek mentén szerveződő putyini típusú „Orbánisztánt” alapít, mint hogy az Európai Unióban tartsa Magyarországot. Az MSZP európai parlamenti képviselője úgy véli, ezeknek a véleményeknek lesz jelentősége, elindulhat az eljárás Magyarországgal szemben, és ezzel párhuzamosan elveszíthetjük az uniós források egy részét.

(MTI/Klubrádió) 

/fotó: Abcúg/