Többen örülnek a Fidesz győzelmének, mint ahányan szomorkodnak - 2018.05.16
Hallgassa meg
Nagyjából ugyanannyi magyar örül, mint ahány szomorkodik a 2018. áprilisi országgyűlési választások eredményei miatt, és az is igaz, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál szomorúbb – ez derül ki Závecz Research május első hetében az Index megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.
A szavazópolgárok vegyes érzelmekkel fogadták a választás végeredményét: 43 százalékuk örül annak, hogy megint a Fidesz nyert, 40 százalékuk viszont azt szerette volna, ha a kormánypárt ezúttal veszít – állapítja meg a Závecz Research kutatása, amely szerint a választástól távol maradók bő egyharmada pozitívan viszonyul a Fidesz győzelméhez. Az Orbán Viktor pártjának újbóli kormányalakítását üdvözlők 73 százaléka azt is kedvezően fogadta, hogy a párt megszerezte a mandátumok kétharmadát. 

A válaszokból az derül ki, hogy a Fidesz-szavazók leginkább azért voksoltak a pártra, mert a Fidesz-kormányok eddigi intézkedéseit önmagukra nézve kedvezőbbnek találták, mint a korábbi kormányok lépéseit. Ennél kissé kevésbé nyomott a latba, de így nagymértékben figyelembe vették a fideszes a menekültek Magyarországról való távol tartását, és ugyanilyen ereje volt annak is, hogy a párt által képviselt értékekkel tudnak azonosulni.
 
A menekültkampány hatása különösen a falvakban élőkre hatott, körükben egyértelműen ez volt a Fideszre szavazás legfontosabb összetevője, míg Budapesten ez csupán a negyedik volt a sorban. Szembetűnő, hogy a Fidesz kedvező intézkedései minden társadalmi csoportban az első vagy második helyen szerepeltek, mint a szavazást befolyásoló szempontok.

Az ellenzéki pártok nagyjából 800 ezer szavazót szalasztott el azzal, hogy nem tudta meggyőzni a végül otthon maradó, de kormányválást akaró választókat - értékelte a kutatást a Závecz Research ügyvezetője a Klubrádiónak. Závecz Tibor hozzátette, az otthon maradóknak az összefogás hiánya mellett sok egyéb problémája is volt az ellenzékkel, de volt olyan is, aki azért nem ment el szavazni, mert nem hitt abban, hogy a Fidesz leváltható.

(Index/Klubrádió)