Az ombudsman szerint az EMMI-nek jobban oda kell figyelnie a kórházi fertőzésekre - 2018.05.15
Hallgassa meg
Ombudsmani figyelmeztetést kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos hiányos panaszkezelési gyakorlat miatt. Székely László alapjogi biztos ma kiadott jelentése szerint a humán tárcánál azt is felül kell vizsgálni, ahogyan a közérdekű bejelentéseket fogadják. Az ombudsman emellett arra kérte az emberierőforrás- minisztert, hogy különintézkedésként tekintse át a köz- és népegészségügyi feladatok végrehajtását rendező jogszabályokat és pénzügyi feltételeket.
Az alapjogi biztos korábban az alapján indított vizsgálatot, hogy a minisztérium több ízben is mellőzte a Társaság a Szabadságjogokért bejelentéseit, amiket a kórházi fertőzések magas számára hivatkozva tettek meg. A jogvédő szervezet több alkalommal is hiába kérte a kórházi megbetegedések intézmény szerinti bontású adatait, az Emmi arra hivatkozva utasította vissza a kérést, hogy a laikusok félreértenék a statisztikát.

A TASZ magánszféra projektjének vezetője a Klubrádiónak azt mondta, üdvözlik az ombudsman állásfoglalását, amely valamennyi általuk kifogásolt problémát számba vette. Asbóth Márton hozzátette, a kórházi fertőzésekre vonatkozó részletes adatokat kiadásáért indított pert nemrég a Kúrián is megnyerték, és az ítélet kézhez kapásától számított 15 napon belül meg kell kapniuk az Emmitől a vonatkozó adatokat.

(MTI/Klubrádió)