Felkelést hozhat az amerikai követség költözése - 2018.05.15
Hallgassa meg
Intifádával válaszolhat a Hamasz az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére – erről beszélt a Klubrádióban az Izraelinfo.com munkatársa. A korábbi intifádákban több ezer ember halt meg.

Újabb intifádára, azaz Izrael elleni felkelésre szólította fel a palesztin népet a Hamasz hétfő este – erről az Izraelinfo.com munkatársa beszélt a Reggeli Gyorsban. Székely Róbert kiemelte, a radikális iszlamista szervezet civileket felhasználva próbál embereket juttatni Izraelbe, az újságíró szerint a mai napon eldőlhet, hogy sikerül-e lecsillapítani a konfliktust.

Hétfőn súlyos összecsapások voltak Izrael és a Gázai övezet határán, ahol több tízezer palesztin tiltakozott az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt. A vitatott státusú települést a palesztinok és az izraeliek is saját fővárosuknak tekintik, ezért a sok évtizede kezdődött konfliktus rendezéséig a külföldi államok nagy többsége nem hajlandó Jeruzsálembe helyezni hivatalos izraeli nagykövetségét.

A Gázát és Izraelt elválasztó kerítés mellett hétfőn tüntető palesztinok közül 58-an életüket vesztették, a sérültek száma több mint 2700, nagy részüket éles lőszerrel leadott lövések sebesítették meg.

2014 óta nem volt ennyire véres összecsapás a gázai palesztinok és Izrael között. Akkor a Gázát irányító iszlamista Hamász rakétákat indított a zsidó állam területére, amelyre Izrael légi csapásokkal válaszolt.
A nyolcvanas évek óta a palesztinok több intifádát is meghirdettek, amelyek hosszan elhúzódó Izrael ellenes zavargások és merényletsorozatok voltak, amelyeket Izrael rendre megtorolt. Az első két intifáda halálos áldozatainak száma több ezer volt.

(Klubrádió, MTI)