Nincs szakmai ok arra, hogy megváltoztassák a felmentő ítéletet – véli Szilvásy György ügyvédje - 2018.04.16
Hallgassa meg
Ismerve a Központi Nyomozó Főügyészség vehemenciáját a Szilvásy Györggyel szembeni büntetőügyekben, nem volt meglepő, hogy az ügyészség előterjesztett egy felülvizsgálati indítványt – erről beszélt a Gyurcsány-kormány titokminiszterének ügyvédje a Klubrádiónak. Sebes Pétert az Esti gyorsban annak kapcsán kérdeztük, hogy a kormányközeli Magyar Idők megírta, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az úgynevezett kémper végén hozott, a Gyurcsány-kormány idején szolgáló egykori titkosszolgálati vezetőket felmentő bírósági ítéletek ellen.
A Fővárosi Ítélőtábla szeptember 25-én mentette fel jogerősen a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját, Galambos Lajost, utódját, Laborc Sándort, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt és P. László cégvezetőt a kémkedés és bűnpártolás vádja alól. 

Szilvásy ügyvédje, Sebes Péter a Klubrádiónak azt mondta, még nem ismeri a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség beadványának tartalmát, mivel arról - ahogy ezekben az ügyekben lenni szokott - először csak bizonyos médiumok kaptak tájékoztatást, és csak ezután értesítik az eljárás érintettjeit.
A volt miniszter jogi képviselője az Esti gyorsban arról beszélt, hogy az ügyészség által beterjesztett felülvizsgálati kérelem egyfajta rendkívüli jogorvoslat, amivel az próbálkozhat, aki nem nyugszik bele a jogerős döntésbe.

Sebes Péter szerint az ügyészségben két indok merülhetett fel: az egyik az, hogy valamilyen súlyos eljárási szabálysértést követtek el az ítéletek meghozatalakor, ami miatt nem vehető figyelembe az eljárás eredménye; a másik, hogy anyagi jogot sértett az elsőfokú és másodfokú bíróság is, amikor a vádlottakat felmentette. 

Szilvásy György ügyvédje megjegyezte: a felülvizsgálati eljárásban nincs mérlegelési jogosultsága a Kúriának, tehát csak akkor változtathatja meg vagy helyezheti hatályon kívül a jogerős ítéletet, hogyha valamilyen konkrét jogsértést tapasztal.

Hozzátette: már nincs olyan tanú vagy olyan papírfecni, amit az első- és másodfokú bíróság ne volt volna be a mérlegelés körébe, ezért szerinte nem lehetnek szakmai okai annak, hogy egy megismételt eljárást követően megváltoztassák a korábbi felmentő ítéleteket. 

Sebes Péter a beszélgetés végén emlékeztetett: ügyfelével szemben négy büntetőeljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség, és mostanra mindegyikben jogerős felmentő ítélet született, de úgy tűnik, hogy „ezzel még nem zárult le a vesszőfutás.”

Sebes Pétert Dési János kérdezte.

(Klubrádió)