Békésen tüntetett a százezres tömeg szombaton - 2018.04.16
Hallgassa meg
Békésen tüntetett a százezres tömeg szombaton egyebek mellett a szavazatok újraszámolásáért, megismételt választásokért és független médiáért – de ahány tüntető, annyi vélemény és sokféle cél fogalmazódott meg az Andrássy úttól a Kossuth térig majd a késő éjszakai órákban az Oktogonon.
Néha egészen szürreális volt a tüntetők között járni: könnyen előfordulhatott, hogy az Operától induló tömegben valaki DK-s sapkában sétálgató nyugdíjasokat látott, majd pár méterrel arrébb kopaszra borotvált fejű, halántékukra Árpád-sávos zászlót festő jobbikosokkal találkozott. A tüntetés tehát sokakat megmozgatott és a kormánypárti média hangulatkeltései ellenére végig békésen, atrocitások nélkül zajlott. Pedig a tüntetőkben – bár sokfélét gondoltak például arról, hogy a Fidesz csalt-e a választáson – egyvalami közös volt: csalódottak és elkeseredettek voltak a múlt vasárnapi eredmények miatt.

A tüntetők nagy része a fiatalabb korosztályból került ki, de sokan voltak középkorúak és idősek is. Többen közülük kifejezetten az őket követő generációkkal vállaltak szolidaritást a tüntetésen való részvétellel.

A tüntetők között voltak határon túli magyarok is – nem sokkal az esemény előtt érkezett a hír, hogy a határon túli szavazók 96 százaléka a Fideszre voksolt. Két székelyföldi tüntető szkeptikus volt ezzel kapcsolatban.

A többség azonban óvatosabb volt, ha arról kérdeztem, történt-e a végeredményt befolyásoló választási csalás április 8-án.

Kulcsfontosságú volt a Fidesz győzelmében, hogy a kis falvak lakói nagy arányban szavaztak a kormánypárt maradására. A tömegben azonban nem találkoztam olyan hanggal, amelyik haragudna ezért a falusiakra.

Többen voltak, akik inkább az ellenzéki pártokat vették elő az újabb kétharmados Fidesz-győzelem miatt.

Sokan úgy érezték: Orbán Viktor hatalmának megerősödésével az ő jogait is tovább szűkíti majd.

Néhány tüntetőn azt lehetett érezni: legszívesebben az egész politikai elitet lecserélné – amivel talán a társadalom is megváltozna.

A nap végén talán az Oktogonon fogalmazta meg jobban egy tüntető, hogy a legtöbben miért mentek el a tüntetésre.

A tüntetés a Kossuth téren a Himnusz eléneklésével, az Örömódával és egy látványos élőképpel, a netadós tüntetésekkor már látott égbe tartott világító telefonokkal végződött. A szervezők egy héttel későbbre újabb demonstrációt ígértek.

Hallgassa meg Galavits Patrik összeállítását.

(Klubrádió)