Eladósorban a Telenor - 2018.03.21
Hallgassa meg
A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.
A Telenor közleménye szerint a tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót. A közép-kelet-európai leányvállalatok a Telenor-csoport árbevételéhez 9 százalékkal, mintegy 11,8 milliárd norvég koronával, az EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával - 8 százalékkal járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodta meg, amely szerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, amely 2018 harmadik negyedévében várható.

A Telenor-csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a közép-kelet-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A tranzakcióból származó 3 milliárd norvég korona adózás utáni számviteli nyereség a tranzakció lezárása után kerül be a Telenor könyveibe.

Közben kiderült, hogy Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége felvette a kapcsolatot azzal a céggel, amely megvásárolja a Telenort – értesült az Index.

Korábban felmerült, hogy a magyar céget Mészáros Lőrinc venné meg. Az, hogy a cseh befektetőcsoport lett a vásárló, nem jelenti azt, hogy a jövőben sem kerülhetne a magyar Telenor Mészároshoz. Az Index úgy értesült, hogy a felcsúti polgármester egyik érdekeltsége már jelezte a cseheknek, hogy ha a magyar céget eladnák, az érdekelné. Hogy mikor történt ez, arról nem derült ki semmi. A portál egy másik forrása azt mondta: ez inkább csak Mészáros szándéka, a cseh vevő azonban nem tervez egy újabb üzletet, legalábbis nem azonnal.


Több iparágban is érdekelt a Telenort megvásárló cseh befektető cég - mondta el a Klubrádiónak a portfolio.hu elemzője. Nagy Viktor kifejtette, a vállalat már régóta erősített volna a távközlésben és most nyílt meg a lehetőség hogy egyben vásároljon meg egy nagyobb csoportot. Árpási Bence interjúja. 

 


(MTI/index.hu/Klubrádió)