2030-ra érhetjük el az EU átlagos fejlettségi szintjét Matolcsy szerint - 2018.03.06
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Hallgassa meg
A világgazdasági folyamatok miatt hamarosan véget ér a magyar gazdaság kegyelmi időszaka, ezért új stratégiára van szükségünk - hangoztatta az MNB elnöke a Kereskedelmi és Iparkamara mai rendezvényén.
Matolcsy György 2030-ra becsülte az akkori uniós átlagfejlettség elérését, 2050-re pedig Ausztria utolérését irányozta elő. Mint mondta, gyors és gyökeres változásra számít a világgazdaságban, és szerinte vége lesz olcsó pénz időszakának is.

Hasonló jóslásokba nem bocsátkozott, de 2017-hez hasonlóan az idei évre is 4 százalék feletti GDP növekedést ígért a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a kamara rendezvényén arról is beszélt, hogy még nem teljesült 1 millió új munkahely létesítése, de szerinte a 750 ezer új álláshellyel jó úton jár a kormány. A tárcavezető a tartalékok között említette a közfoglalkoztatottakat, a külföldről visszatérőket és az időskorúak bevonását a munkaerőpiacra.

Varga Mihály a terveket illetően kitért arra is, hogy a következő kormányzati ciklusban is 4 százalék feletti gazdasági növekedést szeretnének, az államadósságot 2022-re 60 százalék alá csökkentenék a mostani 72 százalékról, és a munkát érintő adóterhelést is tovább szeretnék mérsékelni.

Nem lesz választási költségvetés - közölte Orbán Viktor szintén a Kereskedelmi és Iparkamara mai rendezvényén. Van ugyan némi mozgástér, de ahhoz nem járul hozzá, hogy eladósítsák az országot - fogalmazott a miniszterelnök.

A magyar államháztartást a kormányfő szerint Brüsszelből kettős mércével mérik. Orbán Viktor ide sorolta az Eximbank elszámolásáról szóló szerinte indokolatlan uniós döntést, amivel utólag is emelkedtek a hazai adósságot mutató számok.

(MTI/Klubrádió)