Magyarország kész arra, hogy nettó befizetővé váljon az Európai Unióban - Lázár János - 2018.02.02
Hallgassa meg
Magyarország kész arra, hogy nettó befizetővé váljon az európai Unióban – jelentette be Lázár János a V4+4 országok kohéziós politikáért felelős minisztereinek mai budapesti találkozója után. A Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia részvételével tartott megbeszélés témája a 2020 utáni többéves uniós költségvetés és kohéziós politika, illetve az Európai Szociális Alap jövőbeli szerkezete volt.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter Günther Oettinger költségvetési ügyekért felelős uniós biztossal tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, a megbeszélésen részt vevők hajlandóak több pénzzel hozzájárulni az uniós költségvetés emeléséhez, így arra, hogy a következő ciklusban a bruttó nemzeti jövedelemmel arányos befizetéseiket 1,1 százalékra növeljék.
 
Lázár János megjegyezte, most fordul először, hogy egy nettó befizetővel kevesebb lesz az EU-ban, valamint több feladatot kevesebb pénzből kell megtervezni. Hozzátette, szerinte a megbeszélés egyik fő tanulsága az volt, hogy a büdzsé megalkotásakor nem a meglévő pénzből kell kiindulni, hanem először a célokat kellene kitűzni, azt hogy milyen Európát szeretnénk, és ehhez kell összekalapozni a pénzt.
 
Günther Oettinger egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy Soros Györgyről nem egyeztettek Orbán Viktorral. "Vele a közös ügyeinkről, vagy esetleg a fociról és a magyar vörösborokról szoktunk szót váltani” – tette hozzá az uniós biztos.
(Klubrádió)