Akár 15 százalékkal is emelkedhetnek a taxitarifák áprilistól - 2018.02.02
Hallgassa meg
Áprilistól drágulhat a taxizás, 10-15 százalékos tarifaemelés várható. A liberálisok felszólítják Tarlós Istvánt, ha fővárosiak érdekét akarja képviselni, akkor ne hagyja, hogy tovább emelkedjenek az árak, és haladéktalanul vonja vissza a tarifarendeletet. Szerintük ha áprilisban végrehajtják a 15 százalékos emelést, az azt jelenti, hogy az elmúlt 5 évben közel 75 százalékos volt a drágulás, vagyis háromnegyedével nőtt a budapesti taxizás ára.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az állami rádióban azt nyilatkozta, hogy amíg 2013 előtt 16,5 év volt egy fővárosi taxi átlagéletkora, addig ez ma már a rendeleteknek és a szigorításoknak köszönhetően 5,5 év. Jelentős költséget jelent a fiatal autók szakszervizelése, illetve a biztosítási díjak is 150-250 százalékkal emelkedtek a taxik tekintetében, ami számukra érthetetlen.

 „Ezeket a díjakat kénytelenek vagyunk mint vállalkozók valamilyen módon a fogyasztókra hárítani” – mondta az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A Liberálisok szerint Tarlós István a taxisok, a taxisok pedig Tarlós foglyai lettek. A taxisok és a főpolgármester a tárgyalásokon egymást zsarolja, ennek következményeit pedig a budapestiek és a Budapestre látogatók érzik meg igazán. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, hogy mára világossá vált, hogy a fővárosi taxisrendelet szigorítása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A BKK tavalyi ellenőrzése során ráadásul az derült ki, hogy budapesti taxisok több mint 70 százaléka szabálytalanul dolgozik. A tavaly augusztusi adatok alapján 3300 ellenőrzésből 2200 esetben találtak szabálytalanságot. A legfrissebb jelentés szerint a helyzet januárban sem változott. Több mint száz viteldíjjal kapcsolatos visszaélést tárt fel a BKK – hangsúlyozták a közleményükben.

A taxisok által kért emelés nem rettenti majd el az utasokat, azoknak pedig, akik a BKV-t sem tudják megfizetni, más kompenzációt kell kitalálni – így látja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési osztályának vezetője. Dudás Zoltán az Esti gyorsban azt mondta, a tarifaemelés új szereplők belépését ösztönözheti, a BKK-bak pedig megfelelő kapacitásokat biztosítani az ellenőrzések szigorításához.

(Klubrádió)