A tavalyinál jobb gazdasági kilátásokkal indulunk, de ez nem lakat jól mindenkit - 2018.01.02
A tavalyinál jobb helyzetben, kedvezőbb növekedési kilátásokkal kezdi az idei évet a magyar gazdaság a nemzetgazdasági miniszter szerint. A Klubrádiónak nyilatkozó ellenzéki szakpolitikus szerint mindez hiábavaló annak fényében, hogy az ország kétharmada nehéz helyzetben van, és ők nem fognak jóllakni a gazdasági növekedéssel.
Varga Mihály az előzetes adatok alapján arra számít, hogy 2017-ben a gazdaság éves növekedési üteme 4,1 százalékos volt, idén pedig 4,3 százalékos lehet. A nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján a 2017-es bővülés egyik legfontosabb hajtóerejének a beruházások több mint 20 százalékos bővülését nevezte, amelyben szerinte jelentős szerepe volt a 2015 végén elfogadott lakásépítési programnak, illetve a turizmus bővülésének élénkítő hatását emelte ki.

Varga Mihály dicsérte a fogyasztás tavalyi több mint 5 százalékos emelkedését, és hasonló növekedési ütemet prognosztizált 2018-ra is.

Az MSZP szakpolitikusa szerint ugyanakkor komoly problémát jelent, hogy a gazdasági növekedés motorját az uniós támogatások jelentik. Burány Sándor a Klubrádiónak azt mondta, ebből a hazai kisvállakozások és a kiskereskedelemben dolgozók szinte semmit nem érzékelnek, csak azok járnak jól, akik kormányközeli kapcsolataik révén élni tudnak az EU-s támogatásokkal.

A többieknek „kuss” a neve – fogalmazott a parlamenti képviselő. Burány Sándor azt is megjegyezte, hogy a gazdasági növekedés tekintetében például Románia kétszer ekkora bővülést produkált.

(MTI/Klubrádió)