A Jobbik anyagilag megsemmisült – Mirkóczki Ádám - 2017.12.07
Hallgassa meg
Egész nap válságtanácskozások zajlottak a Jobbikban, azután, hogy az Állami Számvevőszék 300 millió forint bírsággal sújtotta az ellenzéki pártot és így egyetlen fillér nélkül kell nekivágniuk a 2018-as választási kampánynak. A Jobbik anyagilag megsemmisült – jelentette ki Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője. A Political Capital elemzője, Hunyadi Bulcsú azt mondta az Esti Gyorsban, hogy a magyar kormány adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníti az ellenzéki pártokat, köztük leginkább a Jobbikot, mert ettől a párttól fél a legjobban.
A Fidesz újabb szintet lépett a bolsevizmusban – mondta Mirkóczki Ádám és hozzátette, hogy most már mindenféle trükközés nélkül, leplezetlenül használják fel az elvileg független szerveket a legerősebb ellenzéki párt ellen. A Jobbik parlamenti frakcióvezetője, Volner János pedig még tegnap arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi országgyűlési választáson. Volner szerint a jobbik betiltásának és felszámolásának első lépését jelenti az Állami Számvevőszék döntése.
Az Esti Gyorsban Hunyadi Bulcsú politikai elemző kizártnak tartottak, hogy a Fidesz célja a Jobbik felszámolása lenne, mert ezzel csak erősítené azt a felfogást, hogy a Fidesz antidemokratikus párt. Hunyadi Bulcsú inkább úgy látja, hogy a kormány adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni a Jobbikot. Azt hangsúlyozta, hogy az Állami Számvevőszék nem egy független intézmény, mert a rendszerváltás után egyetlen egyszer sem vizsgálta meg a pártok valós kampányköltését. Így a Fidesz 2010-es, tényleges reklámkiadásait sem ellenőrizték, pedig sajtóhírek szerint az elszámolásnál a Fidesz a valós összeg egyharmadát jelentette az Állami Számvevőszéknek.
Az MSZP szerint nem lehet kettősmércét alkalmazni, a Jobbikot és a Fideszt ugyanaz a személy köti össze. Ami törvénytelen a jobbikos Simicskánál, annak törvénytelennek kell lennie az egykori fideszes Simicskánál is. Az üzlet kisebb lett, a pártlogók változtak, de a módszer ugyanaz maradt - írták a közleményükben. A szocialisták szerint úgy tűnik, hogy a választások közeledtével a Fidesz már a látszatra sem akar adni: minden állami szervezetet a szolgálatába állít a kampányban, az ügyészség után most az Állami Számvevőszék a soros.
(Klubrádió)