Trump hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet - 2017.12.06
A korábban ígérteknek megfelelően Donald Trump helyi idő szerint szerdán kora délután bejelentette: elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát. Az amerikai elnök Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján egyúttal felszólította a külügyminisztériumát, hogy kezdjék meg a Tel-aviv-i amerikai nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe, ahol egy emlékművet is emelnek a béke jelképeként. Az elnök egyúttal azt is világossá tette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett híve a közel-keleti békének.
Az elnök felidézte, hogy hivatalba lépésekor megígérte, új politikát fog megvalósítani, majd elmondta, hogy a kongresszus már több mint húsz évvel ezelőtt elfogadta a jeruzsálemi nagykövetséggel kapcsolatos törvényt.
Mint mondta, az előtte lévő elnökök azért halasztották el a törvény életbe léptetését, mert azt gondolták, hogy ezzel elősegítik a béke ügyét. Úgy gondolja, jóhiszeműen cselekedtek, de több mint két évtized után látni, hogy nincs tartós békeegyezmény Izrael és a palesztinok között.

„Ezért elhatároztam, hogy hivatalosan is elismerjük Jeruzsálemet Izrael fővárosaként”- jelentette be Trump, majd elmondta, ezt ugyan több elődje is megtette kampányidőszakban, de ő ma teljesíti is az ígéretét.

(MTI/atv.hu)