Novemberben kapják meg az emelt nyugdíjat és a prémiumot a nyugdíjasok - 2017.10.12
Az emelt nyugdíjat, illetve a prémiumot novemberben kapják meg a nyugdíjasok - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az MSZP előrehozott öregségi nyugdíj lehetőségének megteremtésére szólítja fel a kormányt és azt javasolja, hogy akár hatvanéves korban is el lehessen menni előrehozott öregségi nyugdíjba. A Demokratikus Koalíció alelnöke kormányra kerülésük esetére kétpilléres nyugdíjrendszert, alapnyugdíj bevezetését és az inflációt meghaladó mértékű nyugdíjemelést ígér.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt közölte, hogy egy 125 ezer forintos átlagnyugdíj esetében éves szinten mintegy 12 ezer forintnyi, az inflációs korrekció nyomán a nyugdíjba beépülő emelés és plusz mintegy 12 ezer forint egyszeri kifizetés várható novemberben.
Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke azt mondta, hogy országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezik azt is, hogy legyen újra rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj, dolgozzanak ki egy új típusú szolgálati nyugdíjat. Javaslataik között említette az öregségi nyugdíjminimum összegének a jelenlegi 28500 forintról 50 ezer forintra emelését, valamint a nyugdíjak svájci indexálását. Utóbbival kapcsolatban közölte, a nyugdíjemelés ne csak az inflációt kövesse, vegyék figyelembe a nettó bérkiáramlást is.
Korózs Lajos kijelentette: arra szólítják fel a kormányt, dolgozza ki azt, hogyan lehet újból bevezetni a 13. havi nyugdíjat, illetve hogy törölje el a nyugdíj melletti munkavégzés tilalmát. Vissza kell állítani a járulékplafont - folytatta - , mert annak eltörlése lehetővé tette milliós nyugdíjak kifizetését.
Hozzátette: kérik azt is, hogy az időskorúak járadékát 50 százalékkal, a közgyógyellátás havi keretét szintén 50 százalékkal, az ápolási díj legkisebb összegét pedig 80 százalékkal emeljék meg.
A DK bevezetné a kétpilléres nyugdíjrendszert: mindenkinek lenne egy egyéni számlája, amelyen a munkája után járó nyugdíját vezetik, és ehhez társulna az alapnyugdíj, hogy "szükség esetén" ki lehessen egészíteni a munkanyugdíjat. Ezzel mindenki számára minimum ötvenezer forintos nyugdíjat garantálnának - jelentette ki Niedermüller Péter. A DK újraindítaná a nyugdíjkorrekciós programot, törvényben határozná meg a nyugdíjas fogyasztói kosár tartalmát, a nyugdíjszámítást és a nyugdíjkassza kiadásait egy az érintettek képviselőiből álló független testület felügyelné. A gazdaság növekedéséből származó többletbevételek egy részét pedig a nyugdíjak infláció feletti emelésére fordítanák - ígérte a DK alelnöke.
(MTI, Klubrádió)