Nincs egyetértés az ukrán oktatási törvényről - 2017.10.12
Teljesen másként ítéli meg Magyarország és Ukrajna az ukrán oktatási törvény kérdését - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Budapesten, miután ukrán kollégájával tárgyalt.
Nem az emberek ellen irányul az új ukrán oktatási törvény, hanem azt szolgálja, hogy minden állampolgár érvényesülni tudjon Ukrajnában - mondta Pavlo Klimkin. Az ukrán külügyminiszter szerint egyetlen iskola sem fog bezárni, egyetlen tanár sem veszíti el a munkáját az új törvény miatt. Az ukrán parlament első alelnöke, Irina Herascsenko pedig az Európa Tanács parlamenti közgyűlése után azt nyilatkozta, hogy „egyes magyar és román küldöttek olyan kijelentéseket tettek, amelyeket akár bújtatott területi követelésnek lehet tekinteni Ukrajnával szemben". 
A tárcavezető a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: ennél is nagyobb baj, hogy a határon túl, Kárpátalján élő magyarok is másként látják a helyzetet, mint az ukrán kormány.
Magyarországnak nem a harc a célja, hanem a megállapodás, hogy a kárpátaljai magyarok ugyanazokat a jogokat élvezhessék, mint a törvény elfogadása előtt - jelentette ki. Hozzátette: azonban amíg a helyi magyar közösség nem mondja azt, hogy elégedett a helyzettel, Magyarország nem tudja feloldani azt a döntését, hogy a nemzetközi szervezetekben nem támogatja az ukrán javaslatokat, az Ukrajnának fontos kérdéseket.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: akkor lehetne eredményes a konzultáció, ha a törvény vonatkozó részét felfüggesztenék.
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése az ukrán oktatási törvényről határozatot fogadott el. Irina Herascsenko, az ukrán parlament első alelnöke úgy reagált erre, hogy kettős mérce érvényesült. Szerinte egyes magyar és román küldöttek a szavazótáborukat akarják mozgósítani és azt szeretnék megmutatni, hogy mennyire küzdenek a honfitársaikért a világ minden szegletében.
(MTI, Klubrádió)