Nem létezik az a modell, amiről Gyurcsány beszél - Botka - 2017.09.13
Koordinált indulást csak az LMP-vel tud elképzelni Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a DK-val nem - írja a hvg.hu. Fenntartja ajánlatát, Gyurcsány Ferenc induljon egyéni választókerületben, ha ott ő a legesélyesebb.

Nem létezik az a modell, amiről Gyurcsány Ferenc DK elnök beszél: legyenek közös jelöltek az egyéni választókerületekben, de a pártok induljanak külön listán – mondta egy háttérbeszélgetésen az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka László szerint ez jogilag nem működik, mert egy személy csak egy párt listáján szerepelhet. Ha valaki két párt közös jelöltjeként indul, az csak a közös listájukon lehet, de külön egyikén sem.

Jogilag a koordinált indulást lehetne külön listákkal megoldani – ennek lényege az, hogy a pártok egyeztetik az indulókat és a helyszíneket, és csak annyi körzetben állítanak egymással szemben jelölteket (és ezzel jó eséllyel el is bukják az ottani mandátumot), ahány egyéni jelöltre szükség van az országos lista állításához. Ebbe a verzióba azonban Botka a DK-val azért nem menne bele, mert ilyet csak olyan párttal érdemes kötni, amely plusz szavazókat hoz, azaz nem a meglévő bázison osztozik. Az MSZP esetében ilyen párt például az LMP.
(hvg.hu)