Többet fizet a kasszánál és nem érti, itt a válasz - 2017.09.08
A várakozásokat meghaladóan, augusztusban 2,6 százalékra emelkedett a fogyasztói árak növekedési üteme a júliusi 2,1 százalékról.
A maginfláció 2,8 százalékra emelkedett, ami részben tükrözi az élénkülő belső keresletet, de leginkább a dohánytermékek jövedéki adóemelését, valamint a tej- és tejtermékek régiós és európai árnövekedési ciklusát tükrözi, ezektől megszűrve 2% közelében lenne a maginfláció, ami így továbbra is elmarad a 3 százalékos inflációs céltól.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az általános árszínvonal emelkedés mögött elsősorban a bázishatás húzódik meg. Várakozásai szerint szeptemberben az energiahordozók áremelkedése tovább növelheti az inflációs rátát, ám ezt követően az év végéig egy újabb lassuló trend veszi kezdetét, így a jegybank inflációs céljától távolodik majd az indikátor.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: becslésük szerint az inflációs ráta éves átlagban idén 2,4 százalék, jövőre pedig 3,4 százalék lehet, amit elsősorban a belső kereslet erősödése pörgethet fel. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az infláció emelkedését elsősorban az üzemanyagárak alakulása befolyásolta. Míg egy évvel ezelőtt éppen csökkentek az üzemanyagárak, így alacsonyabb szintre került a bázis, idén augusztusban kissé emelkedtek az üzemanyagárak, így az éves szintű növekedés nagyobb lett.
(MTI)