Felpörgették a letelepedési kötvénybizniszt - 2017.04.18
Hallgassa meg
Az ajtók bezáródása előtt elképesztő mértékben felpörgött a magyar letelepedési kötvények forgalmazása. A finisre az MKB is beszállt egy hiteltermékkel, amiből akár százmillió eurós mértékben is folyósíthat.

Befejezéséhez közeledik a magyar letelepedési kötvény program. Az utolsó igényeket 2017. március 31-ig lehetett beadni, és ezen az időponton már túl vagyunk. Ezekben a napokban azonban mégis izzik a program, mert a jelentkezőknek a zárástól még legalább 45 napjuk van kifizetni a kötvények 300 ezer eurós ellenértékét.


Ráadásul, ha önhibájukon kívül csúszik a dokumentumok ellenőrzése, akkor még ki is tolódhat ez az időszak, de maximum 75 nap áll az igénylők rendelkezésére a hiányzó dokumentumok beadására. Az MKB magyar kereskedelmi bank ebben a végső fázisban látott üzleti lehetőséget, és információink szerint – mintegy három hónapnyi előkészítés után – több hazai partner bevonásával, egy összetett hitelterméket dolgozott ki.
Ezzel, a javarészt kínai érdeklődőknek nem kell a kötvények teljes ellenértékét, azaz 300 ezer eurót azonnal előteremteniük, hanem elegendő 120-150 ezer euró saját erő, a többit pedig pénzügyi szolgáltató cégek adják össze, amennyiben azt az ügyfél igényli.


A méretes érdeklődéshez azonban a pénzügyi szolgáltató cégeknek már nem lenne elegendő forrásuk, így őket az MKB refinanszírozza. Nem kicsi üzletről van szó. Forrásaink szerint a többszáz ügyletből és az ügyfelenkénti 165-180 ezer euró kölcsönből számolva meghaladhatja a 100 millió eurós (31 milliárd forintos) nagyságrendet is a hitelkihelyezés.


Jogerős bírósági döntés ellenére sem adja ki az Országgyűlés gazdasági bizottsága az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó céggel kapcsolatos adatokat – erről a Transparency International jogi igazgatója beszélt a Reggeli Gyorsban.

A civil szervezet a közérdekű adatokért korábban perre menő Magyar Nemzet nevében eljárva bírósági végrehajtást kért a gazdasági biztosság ellen. Ligeti Miklós szerint korábban nem volt rá példa, hogy közérdekű adat igénylés esetében végrehajtásra kerüljön sor, ezért nem világos, hogy ennek milyen következményei lesznek. A Transparency International jogi igazgatója hozzátette, a kiperelt adatokat a jog szerint már meg kellett volna kapniuk.

index.hu/Klubrádió