Nem hagyják magukat a civilek - 2017.01.11
Hallgassa meg
Az Esti gyorsnak nyilatkozó, a kormány célkeresztjébe vett szervezetek vezetői azt hangoztatták, folytatják munkájukat.
Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója azt mondta, egyrészt nem mennek sehova, mert rengeteg magyar állampolgár ügyét képviselik, akikért a kormány nem sokat tesz.

Az lehet, hogy a pártok, melyek a közhatalom megszerzésére törekedhetnek, de minden magyar állampolgárnak alkotmányos joga részt venni a közélet alakításában és elmondani véleményt a kormányzati döntésekről. ATASZ pedig őket segíti. 
 
Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója pedig ugyanitt azt mondta, azt tudták eddig is, hogy fizetett ügynökök, akiknek az a dolga, hogy ellenzéki elfogultságukban grillezzék a kormányt, de most már azt is tudják, hogy nem magyarok. 

Ligeti Miklós szerint azért csípik a hatalom szemét, mert vannak sikereik például közérdekű adatperekben. A jelenlegi hatalom célja pedig az ellenségkép leporolása, azonosítása. Hisz ők külföldiek, idegenek és ez a kormány nyelvén hazaárulásnak számít. Ez a kormány úgy véli, aki a kormányon kívül van, az nem létezik, erről szól a NER. 
 
De a Transparency olyan szervezet, melynek teljesen közömbös, hogy milyen kormány van hatalmon. A TI a kormányok konkrét intézkedéseit emberi jogi, korrupció elleni teljesítményét ítélik meg és elemzik, az elmúlt évben leginkább leértékelik. Mert a kormányban szokássá vált, hogy megbízatásuk idején rövid idő alatt vagyonokat szereznek és erről nem akaródzik nekik beszámolni. 

Ligeti Miklósnak nem lehet törekvése az ő betiltásuk, hisz kellenek az ellenségképek. 

Ezzel együtt nonszensznek tartja a vagyonnyilatkozati kötelezettséget, hiszen minden adatuk átlátható, működésük, gazdasági tevékenységük, és minden törvényi kötelezettségen túli bevételük, kiadásuk a honlapjukon elérhető. Hozzátette, ahhoz viszont senkinek semmi köze, hogy az alapítványnál szegény vagy gazdag emberek dolgoznak-e és mennyiből élnek. Ez magán adat, ellenben azokkal, akik közpénzből kapják a fizetésüket és közhatalmat gyakorolnak - hangsúlyozta. 

L Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője úgy fogalmazott, mindig azt gondolják, hogy nincs ennél lejjebb, aztán a kormány mindig rácáfol. Olyan állami feladatokat látnak el, melyeket a kormány nem képes megtenni és nem érti, miért bűnösök.

A Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) folytatni fogják munkájukat Magyarországon, annak ellenére, hogy a szervezet szerint a kormány ellenzi a tisztességesebb, elszámoltathatóbb társadalmakért folytatott missziójukat - közölte Christopher Stone, a szervezet elnöke.
Magyarországon és szerte a világban is minden eddiginél jobban összepontosítunk arra, hogy helyi csoportokkal dolgozva erősítsük a demokratikus gyakorlatot, jogokat és igazságosságot - írta Christopher Stone angol nyelvű közleményében.

A szervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok az elmúlt három évtizedben "elképesztően széles körben" nyújtottak támogatásokat: a kommunizmus időszaka alatt fénymásolókkal segítették információhoz jutni az embereket, az 1990-es években internet programot valósítottak meg magyar iskolákban, több mint 3 millió dollárral (882 millió forinttal) támogatták az iskolás gyerekek étkeztetését, ultrahangos készülékekkel segítették a magyar kórházakat, és több mint háromezer ösztöndíjat biztosítottak magyar diákoknak, köztük a jelenlegi kormányfőnek. Emellett - folytatja a közlemény - a szervezet 2010-ben, a vörösiszap-katasztrófát követően 1 millió dollárt adott a veszélyes anyag eltávolítására. 

Jelenleg a Nyílt Társadalom Alapítványok több mint 60 magyar civil szervezetet támogatnak, amelyek olyan ügyeket segítenek, mint a független újságírás, a civil részvétel, valamint a korrupció és a diszkrimináció elleni küzdelem - áll a közleményben.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről, úgy fogalmazott: a "Soros-birodalom" "álciviljeit" azért tartják fenn, hogy "a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött". "Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" Donald Trump amerikai elnökké választásával - mondta.
(Klubrádió)