Több tízezer lakáshiteles van bajban - 2017.01.06
A 66 ezer bedőlt lakáshiteles közül csak 2700 tudott megállapodni a bankjával, 22 ezer adós pedig nem is hajlandó együttműködni a hitelezővel, akiknek viszont így elviheti a bank az ingatlanát - írja a Világgazdaság.
A cikk szerint az adósok közül van, aki azért nem reagált a bankok megkeresésére, mert úgy alakult az élete, hogy nem tudna megállapodni a hiteléről, nincs munkája, rossz az egészségügyi állapota, vagy már nincs is az országban. Sok adós pedig az adóstársával vagy a kezesekkel nem tud megállapodni arról, hogy mit kellene tenni, ezért nem működik együtt.

A jegybank elvárja, hogy az adósok életkorához mérten reális futamidőn belül záródjon le a szerződés, emiatt azok közül is csak kevesekkel sikerült dűlőre jutni, akik belementek az egyezkedésbe. Akikkel sikerült megegyezni, azokkal általában részletfizetést követő tartós átütemezésről, illetve az átmeneti fizetési moratóriumról állapodtak meg a hitelintézetek.

A pénzügyi intézményeknek legalább kétféle megoldással kell előállniuk az ajánlás szerint. A legtöbbször a meglévő hitel átstrukturálását, a követelés átütemezését javasolják. A második helyen úgynevezett „egyéb megoldások” állnak. A Nemzeti Eszközkezelőt csak a harmadik helyen ajánlják a bankok – igaz, ebből a programból az adósok egy része a szociális helyzete vagy a túl értékes ingatlanja miatt eleve ki is szorulhat, emellett az eszközkezelő kerete eleve szűkös, 35 ezernél több ingatlant nem fogadhat be.

Azokra, akik nem tudnak megegyezni a hitelezővel, és nem fizetnek, nem sok jó vár. A bankok előbb-utóbb faktorcégre, követeléskezelőre bízzák a tartozás behajtását, vagy pedig bírósági úton érvényesítik a követelésüket. A jogszabályok és a jegybank is szabad kezet adott nekik.

(vg.hu)