Nem kell az online kassza az autószerelőknek és a patyolatoknak - 2017.01.06
Leginkább a taxisok és a pénzváltók vásároltak online pénztárgépet év végén, az autószerelők és a ruhatisztítók inkább az áfás számlék kitöltését választották - írja a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott adatokra hivatkozva a Világgazdaság.
Az adatok azt mutatják, hogy a január elsejei határidőig összesen több mint 3300 online kasszát üzemeltek be autó- és motorszervizek, illetve az alkatrész-kereskedők. Az autószerelők mintegy fele viszont nem vett online pénztárgépet, ők valószínűleg abban bíznak, hogy – fix ügyfélkörük lévén – könnyen felismerik az adóhatóság ellenőreit, vagyis tudják majd, kinek kell adni kérdés nélkül is áfás számlát.

Velük ellentétben a taxisok már mintegy 80 százaléka beüzemelte az új kasszát, és a 213 - cégnyilvántartás szerint - pénzváltással foglalkozó cégből 173 már használja az online kasszát.

Január 1-jétől az autó- és motorszervizeknek, a taxisoknak, a pénzváltóknak, a plasztikai sebészeknek, a fitnesz- és wellnesskluboknak, a diszkóknak, a tisztítócégeknek, a masszőröknek is online pénztárgépet kellett beüzemelniük. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetesen mintegy 27 ezer érintettel számolt, végül 23 ezer társaságnak küldtek figyelmeztetőt a kasszák beszerzésével kapcsolatban. Ötezer-ötszázan viszont jelezték: nem fognak pénztárgépet venni, inkább áfás számlát adnak.
(Világgazdaság)