Az állami bürokrácia megfojtja az egészségügyet - 2016.10.26
Magyarországon az egészségügyi kiadásoknak csak a 65%-t fizeti az állam, de még ennél is nagyobb baj, hogy a magánkiadásokat nagyrészt „zsebből” fizeti a beteg – erről beszélt Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgató-helyettese. Sinkó Eszter szerint bár a kórházi várólisták valóban rövidülni látszanak, komoly problémát jelent, hogy a diagnózis megszületéséig hosszú idő telik el.
Úgy tűnik végre „leesett a tantusz” a kormánynak az egészségügy fontosságát illetően, ennek bizonyítéka, hogy a jövő évi költségvetésben már 200 milliárd forintot irányoztak elő egészségügyi kiadásokra. Igaz, ebben benne van a fővárosi kórházaknak szánt 40 milliárd forint és a béremelésre elkülönített 80 milliárd is – mondta az egészségügyi közgazdász. 

A szakember szerint a kilencvenes évek óta sok minden változott az egészségügyben, igaz, a betegek ebből csak keveset érzékelhettek. Beszélt arról, hogy 2010 óra megint az állami egészségügy irányába mozdult el a fenntartás, finanszírozás kérdése, ami nem fogja megoldani a gondokat. 

Sinkó Eszter ugyanakkor úgy vélte, van ami kifejezetten az állam feladata ezen a téren is, így például az, hogy egyenszilárdságú szolgáltatásokat teremtsen, vagyis tüntesse el a regionális különbségeket és hozzon létre egy kiszámítható, egységes rendszert. „Az egészségügyi ellátás szisztematikusan alulfinanszírozott” – jelentette ki a szakember, aki szerint ennek köszönhető az egészségügyben dolgozók elvándorlása is. 

A reformról szólva arról beszélt, hogy le kell mondani arról, hogy minden városban legyen kórház. Úgy vélte, az önmagában nem rossz elképzelés, hogy az egyetemek alá rendeljük a kórházakat, ez a három vidéki közül kettőben már meg is történt. A problémát ott látta, hogy az intézmények ezzel elveszíthetik gazdasági önállóságukat. „A gazdasági önállóság elveszítése azt jelenti, hogy nagyon hosszú lesz a döntéshozatal, vagyis a tényleges reakció a kihívásokra egy-egy intézmény esetében biztosan lassabban fog megtörténni” – mondta.
Pillanatnyilag az a baj az egészségügyben, hogy az állam bürokráciát épít, nem pedig azon gondolkodik, hogyan kell hatékonyabban működtetni egy funkciót. Az állami bürokrácia pedig megfojtja az egészségügyet”.
Problémának nevezte még, hogy a Magyarországon kiugróan magas az egészségügyi magánkiadások aránya, vagyis pl. a gyógyszer, a paraszolvencia, a fizetős egészségügy költsége. Ez itthon 35%, szemben – mondjuk – Csehországgal, ahol 10-15% körül van. 

Úgy vélte, már nem elsősorban a kórházi várólisták nyújtják meg a gyógyulás folyamatát, hanem az, hogy a járóbeteg ellátásban, a szakrendeléseken sokat kell várni, így csak nehezen születik meg egy-egy diagnózis.
Sinkó Eszter szerint jó lenne, ha csak az kerülne be a kórházba, akinek valóban kórházi ápolásra van szüksége, és egy erősebb, kórházon kívüli ellátórendszerben látnák el inkább a betegeket. De Magyarországon a paraszolvencia „sok mindent felülír” és az is tény, hogy nincs megfelelő ellátórendszer kiépítve.
(Klubrádió)