Elfogadták Győr idei költségvetését - 2018.02.23
Elfogadta a győri közgyűlés pénteken a megyeszékhely idei költségvetését, amely a város polgármestere szerint "hatékony, előremutató és tartható".
A költségvetés kiadási főösszege 53,5 milliárd forint, bevételi főösszege pedig 46,7 milliárd forint. Az egyensúlyt a tavalyi maradvány egy részének felhasználásával teremtik meg. A tartalék 1,14 milliárd forint.
Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a büdzsé legfontosabb célkitűzése a városi intézményrendszer színvonalas fenntartása és működtetése, különösen a kulturális, sport- és köznevelési intézményeké. A fenntartás mellett a fejlesztéseken van nagy hangsúly, amelyekre húszmilliárd forintot fordítanak.

A fejlesztéseket egyrészt saját bevételből, másrészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 4,8 milliárd forintos európai uniós és a Modern városok program 1,7 milliárd forintos állami támogatásaiból valósítják meg - tette hozzá.

A polgármester hangsúlyozta, a bevétel tervezésénél számoltak azzal, hogy január 1-jétől 1,8 százalékról 1,6 százalékra csökkent a helyi iparűzési adó, az ebből származó bevételt 21,5 milliárd forintra becsülik, a tavalyihoz hasonlóan. A csökkentéssel nagyobb teret kapnak a nagy-, a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozások a fejlesztésekre, hatékonyságuk növelésére.

Kiemelte: számtalan, már elkezdett fejlesztést szeretnének befejezni ebben az évben, ahogy újakat is indítanak. Egyebek mellett befejeződik a Bécsikapu tér felújítása, továbbá elkezdődik a Győri Nemzeti Színház épületének rekonstrukciója, a vásárcsarnok felújítása és az Audi Aréna energiahatékonysági fejlesztése.
Városüzemeltetési feladatokra és zöld területek fejlesztésére mintegy kétmilliárd forintot fordítanak, s 1,2 milliárd forint jut a közlekedés fejlesztésére.

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta, hogy "soha nem látott" mértékű úthálózat-fejlesztések indulnak, az Ipar út egy része megújul, a csapadékvíz-elvezetési program és a lakóutcai program is folytatódik.

Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt hangsúlyozta, kiemelt feladat lesz a lakóterületeken a parkolók fejlesztése, a közút- és kerékpárútszakaszok felújítása, körforgalom kiépítése és gyalogátkelőhelyek létesítése.
A költségvetést 18 igen és 6 nem szavazattal fogadták el.

A közgyűlés elején egyperces néma felállással tisztelegtek a képviselők a közelmúltban elhunyt Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, Győr díszpolgára, valamint Wernerné Csordás Éva emléke előtt, aki a város oktatási és kulturális életének jelentős alakítója volt 1980 és 2006 között.

(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csákvári Géza
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »