Olcsóbb hal, magasabb focista fizetések - így változik idén az életünk - 2018.01.02
Hallgassa meg
Olcsóbban internetezhetünk és ehetünk étteremben, emelkedik a nyugdíj és a minimálbér, módosulnak a cafeteria-szabályok – az új évben gyakorlatilag mindenkit érinteni fog valamilyen pénzügyi változtatás.
Ritka az a kormány, amely egy választás évében nem rukkol elő annyi jóléti intézkedéssel, amennyivel csak tud. Néha még akár erőn felül is, aminek később aztán éppen a szavazók látják kárát, mint arra már Magyarországon is volt példa.

Január elsején sokan nem csak az új év köszöntésére koccinthattak, hanem azért is, mert a kormány valóban széles rétegeknek akar kedvezni intézkedéseivel.
Ugyan Európa legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsa nem változik, a sertés vágási melléktermékek és belsőségek, valamint a fogyasztási célból vásárolt hal után fizetendő forgalmi adó 5 százalékra mérséklődik.
Olcsóbban lehet majd internetezni is: az eddigi 18 százalékról ennek az áfakulcsa is 5 százalékra módosul. Ezzel kapcsolatban ráadásul a szolgáltatók bejelentették, hogy nem nyelik le a keletkező hasznot, hanem teljes mértékben érvényesítik az áfacsökkentést.
Nagy kérdés, hogy ugyanígy tesznek-e majd az vendéglátósok, hiszen az éttermi szolgáltatások áfája is ilyen arányban, 18-ról 5 százalékra csökken.
A munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó is mérséklődik, 22-ről 19,5 százalékra, ami segítheti a béremeléseket.

A legkevesebbet keresők jövedelme biztosan növekszik: a minimálbér 8, a szakmunkás bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik. Előbbi így majdnem 92 ezer forintos, utóbbi pedig 123 ezer forint feletti nettó összeget jelent. A gyed és a diplomás gyed összege is nő. A gyed felső összegét 193 200 forintban határozták meg, a diplomás gyed pedig alapképzésben résztvevők esetén 96 600 forint lesz, a mesterképzésesek pedig 126 350 forintot kapnak.

A táppénz eddigi napi legfeljebb 8500 forintos összege 9150 forintra módosul és 20 százalékról 19,5 százalékra mérséklődik az ekho. A profi sportolók még jobban járnak: utánuk ezentúl nem kell a munkáltatónak ekhót fizetnie, a tao pénzekkel legtöbbször teljesen átláthatatlanul kistafírozott sportkluboknak is több pénz marad a zsebében.

Változatlanok maradnak az autópálya-matricák árai, ahogy nem emelkednek a tömegközlekedés költségei sem. 2018-tól az autósok egy órával azután is kifizethetik az autópályahasználati-díjat, hogy felhajtottak a sztrádára. Nem változik továbbá az üzemanyagok áfája sem.

Cafeteria elemként megjelenik a diákhitel törlesztése, a munkáltatók legfeljebb 27 600 forint értékben fizethetik ezt ki alkalmazottaiknak. A mobilitási célú lakhatási támogatás szabályozása pedig úgy változik, hogy ezentúl határozott idejű munkaszerződéssel is igényelhető lesz.
Csökkennek a munkáltatókat terhelő cafeteria után fizetendő adók, mérséklődik például az Erzsébet-utalvány esetében is. Ugyanakkor a SZÉP-kártyán igényelhető juttatások áfája 450 ezer forint felett 40 százalékra emelkedik ez eddig 34-ről.

Természetesen nem marad el a nyugdíj-emelés sem: három százalékkal növekszik az öregségi nyugdíj, ugyanakkor a nyugdíjminimum marad 28 500 forint és a nyugdíjba vonulás korhatára 63,5 évre módosul.
Csökkennek a lakásukat kiadók terhei, évi egymillió forint bevétel után nem kell majd 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetniük. A turisztikai célú szállásadók pedig 2018-tól már három szállásukra is választhatják a tételes átalányadót.

A postán a csekkbefizetést – a pénzmosás megelőzése érdekében – ezentúl 300 ezer forint fölött csak személyi igazolvány felmutatása után intézhetjük. Csak akkor mentesülhetünk ez alól, ha bankkártyával fizetünk.

Nem látogatnak meg azonban automatikusan senkit a kéményseprők. A szolgáltatás továbbra is díjtalan lesz évente vagy kétévente egyszer, de aki ellenőriztetni szeretné fűtőberendezését, magának kell jeleznie. Jó hír továbbá a nyelvtanulóknak, hogy az új nyelvvizsga költségét legfeljebb 35 éves korig átvállalja az állam.

(Klubrádió, Galavits Patrik)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Marton Éva
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »