EU-pénzek nélkül a magyar államadósság növedett volna - László Csaba - 2017.11.24
Hallgassa meg
Uniós támogatások nélkül a magyar gazdaságban 1,8 százalékos csökkenés lett volna a 4,6 százalékos növekedés helyett 2008 és 2015 között – mondta egy kutatás eredményeit ismertetve László Csaba a Klubrádiónak. A Corvinus Egyetem tanára, volt pénzügyminiszter arra is kitért, hogy az államháztartási hiány egyetlen évben sem tudott volna 3 százalék alá
kerülni, az államadósság sem csökkent volna, sőt növekedett volna, az uniós támogatások nélkül. A szakember szerint 2013 és 2015 között nagyjából átlagban 2000 milliárd forintnyi nettó forrás érkezett Brüsszelből, ami a GDP 6-7 százaléka.
Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján arról beszélt, hogy a 2010 óta követett gazdaságpolitika határozza meg a 2018-as költségvetést is. Hozzátette, hogy a gazdaságpolitika célja, hogy csökkenjen az államadósság, a hiány alacsony legyen, érdemi gazdasági növekedés valósuljon meg, és ez párosuljon a foglalkoztatottak számának valamint a reálbérek növekedésével.
Az államtitkár kifejtette, a kormány úgy látja, a hiányt jövőre is alacsony szinten lehet tartani, az előre nem látható helyzetek kivédésére mintegy 200 milliárd forintos tartalékkal kalkulálnak. Az államadósság további csökkenésével számolnak, a növekedés 4 százalék fölött alakulhat, a foglalkoztatottak száma tovább emelkedik.
Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet igazgatója egyebek mellett kritikaként fogalmazta meg a költségvetési politika kiszámíthatatlanságát. A 2018-as költségvetésre ható kényszerpályák közül a "hiánycél-fetisizmust", az állami béremelést, az EU-források akadozását valamint a politikai elköteleződéseket (például Paks2, sportcélú tao, modern városok program) emelte ki, valamint, hogy magas adósságrátával várja az ország az emelkedő kamatkörnyezetet. Kényszerpályán van bizonyos szempontból az alacsony jövedelműek magas adóékével, a torz családtámogatásokkal - néhány százezer gyermek nem jut hozzá az adókedvezményhez -, a romló oktatás és egészségügy miatt is - tette hozzá Romhányi Balázs.
(MTI, Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szegő János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »