Durva pénzeket hagyunk az üzletekben - 2017.10.04
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint augusztusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bolti értékesítés változatlan áron számolva 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Továbbra is a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma mutatta a legnagyobb, 7,7 százalékos növekedést, de az üzemanyag-eladások naptárhatástól megtisztított 2,6 százalékos emelkedése némileg elmaradt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának 2,9 százalékos bővülésétől. Elemzők szerint az év egészében 4-5 százalékos növekedést mutathat a kiskereskedelmi forgalom, és jövőre is hasonló eredményt érhet el a szektor.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az év hátralévő hónapjaiban 5 százalék körüli bővüléssel lehet számolni, így idén összességében 4-4,5 százalékos ütem várható. Elsősorban a reálbérek emelkedése és a korábban elhalasztott vásárlások miatt bővül a kiskereskedelem, a jelenlegi kilátások szerint pedig jövőre is hasonló eredményt érhet el a szektor.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a szektor mutatói végre tükrözik a kedvező gazdasági körülményeket, a további béremelkedés és a lakossági optimizmus trendszerű emelkedése alapján az év hátralévő részében is jól teljesíthet a kiskereskedelem. Az augusztusi adat illeszkedik a közelmúltban kialakult stabil forgalomnövekedést jelző trendbe. A kiskereskedelem bővülése az idei átlagos ütem felett alakult, a jó teljesítmény oka a reálbérek kétszámjegyű növekedése, valamint a lakosság egyre optimistább hangulata a jelenlegi és jövőbeli helyzetéről.

Hozzátette: a harmadik negyedévben ismét gyorsulhat a GDP-növekedés - ezt a várakozást a kiskereskedelmi adatok eddig alátámasztják. Ugyanakkor az ipar lehet a mérleg nyelve, a júliusi igen gyenge teljesítményének fényében.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér-növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom emelkedése, így idén 4,5 százalékos növekedésre számít, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások év vége felé várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 átlagához képest 22,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom - fejtette ki.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy biztató az augusztusi adat, kismértékben felülmúlta a várakozásokat. Az év hátralévő részében is folytatódhat bővülés annak köszönhetően, hogy a reálbérek emelkednek, a fogyasztói bizalom pedig erősödik.
(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Eisen-Kiss Erika
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »