A többség magasabb nyugdíjra vágyik, mégsem takarékoskodik - 2017.01.18
Bár az átlagnyugdíjnál magasabb nyugdíjra vágynak, a magyarok mintegy 70 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással - derült ki egy felmérésből.
Ebben december közepén több mint ezer ember megkérdezésével vizsgálták a magyarok nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tájékozottságát, időskori várakozásait és nyugdíjcélú megtakarítási szokásait. Az általános, nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdésekre - nyugdíjkorhatár, a nyugdíjak számításának módja - többnyire helyesen válaszoltak a megkérdezettek, a tavalyi átlagnyugdíj összegét azonban 54 százalékuk mintegy 20 ezer forinttal kevesebbre taksálta a valós 2016-os állami kifizetésekhez képest.

A válaszadók több mint 63 százaléka a 2016-os átlagnyugdíjnál (mintegy 110 ezer forint) minimum 40 ezer forinttal magasabb havi bevétellel lenne elégedett idősebb korában, melyet 61 százalékuk szerint csak saját megtakarításból tudnak majd elérni. Annak ellenére, hogy a válaszadók szerint létfontosságú az öngondoskodás, a megkérdezettek több mint kétharmada semmilyen hosszú távú megtakarítással nem rendelkezik, saját bevallásuk szerint jelenlegi helyzetükben nem tudnak eleget félretenni erre a célra.

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint már havi néhány ezer forintos befektetéssel is jelentős eredményeket érhetnek el, akik kitartóan takarékoskodnak nyugdíjas éveikre. Egy harmincas évei elején lévő ember havi 5 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással könnyedén biztosíthatja magának azt a havi néhány tízezer forintos plusz bevételt, ami az állami nyugdíj kiegészítéséhez szükséges.
Az ideális nyugdíjas évek mindenki számára mást jelentenek. Az első három helyen a felmérés szerint a rendszeres utazás és kirándulás, valamilyen aktív hobbi űzése, illetve az unokákkal való időtöltés áll. A remélt életszínvonalat illetően a saját ingatlan, gépjármű, illetve a hétköznapi kiadások problémamentes rendezése áll az élen, vagyis ezeket szeretnék megteremteni maguknak a válaszadók a nyugdíjkorhatár elérése után.
(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Nemes Nagy Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Egész életemben rettegtem a repüléstől »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »