Marad a 2,9 százalék körüli államháztartási hiány -GKI - 2012.03.05
Hallgassa meg
Továbbra is 2,9 százalék körüli államháztartási hiányt valószínűsít 2012-re a GKI. A gazdaságkutató számításai szerint ehhez többszöri, az év egészében 200-300 milliárd forintos korrekcióra lesz szükség.
A múlt hónapban ugyan a forint árfolyama csaknem 10 százalékkal erősödött, és jelentősen esett az állampapírok hozama illetve kockázati felára.

Ugyanakkor még a februári kamatszintek is olyan magasak, amelyeken a magyar államadósság hosszú távon nem finanszírozható - áll a prognózisban.


A gazdaságkutató szerint egyelőre nem látszik az a fordulat, amely elengedhetetlen lenne egyrészt az európai piacgazdaságokban szokásos jogbiztonság helyreállításához, másrészt a fenntartható költségvetési pálya eléréséhez. Az IMF-tárgyalások megkezdésének elhúzódása újabb sokkot okozhat Magyarország pénzügyi megítélésében.


A GKI kutatói szerint pusztán a tavalyi agrárnövekedés elmaradása mintegy 1 százalékkal csökkenti az idei GDP-t. Bár az ipari kivitel az autógyártó beruházások miatt dinamikus lesz, az európai dekonjunktúra, a Nokia és a Malév kiesése visszafogja az ütemet. Emellett a belföldi kereslet jelentősen csökken. A lakosság fogyasztása 2,5 százalékkal esik vissza. A beruházások további 4 százalékkal csökkennek.

A GKI korábbi előrejelzéséhez hasonlóan valószínűtlennek tartja a 2012-re tervezett 2,5 százalékos államháztartási hiány elérését. Karsai Gábor vezérigazgató-helyettes elmondta, ugyanakkor a kormányra nagy nyomás nehezedik, hogy a hivatalosan még mindig nem várt visszaesés esetén is 3 százalék alatt maradjon a deficit - áll az előrejelzésben.

(KLubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pálinkás Szűts Róbert
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »