Egyre jobban megosztja a sportolókat, szurkolókat Trump - 2017.09.27
Hallgassa meg
Tóth Gabi és Csipa Valami Amerika még című száma forog, mert van még egy-két dolog amit el akartam mondani a napokban tetőző konfliktusról, az amerikai elnök és a tradicionális amerikai sportok játékosai között.
Először is azt, hogy Trump azzal, hogy ki akarja a rúgatni a himnusz alatt féltérden a rasszizmus ellen tiltakozó játékosokat, nem csak a játékosokat osztotta meg az Egyesült Államokban, hanem a szurkolókat is. Rég óta nem volt olyan, hogy a szurkolók egymással kiabálva sétáltak egy meccsre most egyre gyakrabban történik meg ilyesmi. A himnusz ugyanis Amerikában szinte szent dolognak számít csakúgy mint az amerikai zászló. Mindkettő nemcsak az ország egységét szimbolizálja, hanem a rengeteg elesett katonát is, akik az Amerikai Egyesült Államokért és értékeiért küzdöttek és haltak meg. Ennek fényében kell nézni, hogy Donald Trump milyen új törésvonalat termettet az országban. Ezért emlegetheti Trump az amerikai tojáslabdás focibajnokság bojkottját arra az esetre, ha a klubelnökök továbbra is engedélyezik a féltérden tiltakozást, és mert egy viszonylag könnyen fanatizálható tábor áll mögötte. Példának okáért tegnap egy New Orleans-i hölgy felgyújtotta a csapata címerét, mert a játékosok a himnusz alatt ülve tiltakoztak az amerikai elnök ellen. Vagy egy másik példa Alejandro Villanueva, aki egyetlen játékos volt a Pittsburgh Steelers focistái között, aki nem maradt az öltözőben himnusz idejére, és egyedül kiállt a közönség elé, meghallgatni azt. Kedd óta övé a legtöbb eladott mez az NFL-ben. Szóval az amerikai tojáslabdás futballiga szurkolói megosztottak, de továbbra sem pártoltak el Trump mellől. Sőt, a himnusz alatt térdelő játékosokat sokan ki is fütyültek. Óriási volt a pfujolás ilyen hangosat meg nem is hallottam - írta Trump elnök szokásos Twitter-bejegyzésben. És miközben Európa azt látja, hogy egyre többen állnak a tiltakozók mellé - többek közt a chicagói rendőrség tagjai is, akik féltérden fényképezkedtek - az Egyesült Államokban másképp alakulhat ki: Ben Roehlsiberge, a Pittsburgh irányítója például már bánja hogy nem állt fel a himnusza alatt, egész éjjel nem tudott aludni emiatt. És újabb és újabb sportszervezetről derül ki, hogy vagy nem mer megszólalni, vagy az elnök álláspontját pártolja. Ilyen például a fehér sportnak számító jégkorong liga az NHL, vagy a sokkal durvább a NASCAR, az amerikai Széria (gyári) Autók Versenyének Nemzeti Szövetsége, mely az amerikai fő rally-szervezőnek számít, ahol közölték a versenyzőkkel, hogy aki tiltakozik a himnusza, az repül. Csak Dale Eaurnhardt Junor mert tiltakozni, ő pedig idén abbahagyja az autóversenyzést. Szóval, a szakadék egyre nagyobb lesz a két tábor között Trump elnök pedig folyamatosan veszíti el a régi híveit. Példának okáért Jerry Joen a Dallas Cowboys elnökét, aki együtt térdelt játékosaival, vagy régi nagy támogatóját, a tavaly Super Bolw győztes quarterbacket Tom Bradyt, aki a tiltakozók oldalára állt, megosztónak nevezte Trump kijelentéseit. A nézettségnek mindenesetre nem tett rosszat a botrány, az NFL hétvégi meccseinek publikuma 4 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Kenyér és cirkusz - ez kell a népnek, ahogy az ókori Rómában mondták, bar talán nem ilyen áron.
(Klubrádió/M.Dénes Tamás)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Fon Gabi
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »