Vállvetve lépnek fel Trump ellen az amerikai sportolók - 2017.09.25
Hallgassa meg
Bruce Springsteen „Born in the USA“ című számát hallják a mai sportösszefoglaló elején, mert az Egyesült Államok sportjában olyasvalami történik, amire nem nem volt példa az elmúlt évtizedekben, a sportolók vállvetve lépnek fel az amerikai elnök ellen. Amerikai futballisták, kosarasok, sőt most már baseballosok is, tehát a tradicionális amerikai sportok képviselői alkotnak frontot. Tulajdonképpen ez egy olyan front, amelyet Trump elnök maga hozott létre az elmúlt időszak provokatív kijelentéseivel.
De nézzük akkor az eseményeket sorjában.

Talán emlékeznek rá, mintegy egy évvel ezelőtt Colin Kaepernick, a San Francisco 49-ers quarterbackje, az amerikai himnusz alatt nem állt fel, hanem féltérdre ereszkedve hallgatta azt meg, ezzel is tiltakozva a mindennapi rasszizmus ellen, amellyel a feketéknek még mindig meg kell küzdeniük az Egyesült Államokban. Ekkor a választások előtt álló Trump még nem volt amerikai elnök, de már azt tanácsolta Kaepernicknek, hogy vándoroljon ki az országból. Kaepernick elveszítette az állását a 49-ersnél, de rengetegen vállaltak vele szolidaritást. Már az eset után is számos játékos az őt támogató "I’m with KAP" pólóban edzett és számos amerikai futballista követte a példáját, és nem állt fel a himnusz alatt vagy féltérden hallgatta azt.

Így ment ez egészen a múlt hétvégéig, amikor is Trump azt találta mondani egy Huntsville-i beszédében, hogy milyen szép lenne, ha az NFL-klubok tulajdonosai egyszerűen elbocsátanák a himnusz alatt térdelő játékosokat. Trump a tőle megszokott stílusban „prostituáltak gyerekeinek“ nevezte a tiltakozókat és felkérte az amerikai tojáslabdás futballiga elnökét, Roger Goodellt, hogy parancsolja meg a játékosoknak, hogy álljanak a himnusz közben. Erre viszont már olyan reakció jött, hogy Trump minden bizonnyal már azt is bánja, hogy valaha előszedte ezt a témát:

A hétvégén több mint 100 játékos ült vagy térdelt a himnusz alatt az NFL-ben, a Pittsburgh Steelers játékosai egyszerűen az öltözőben maradtak a himnusz idejére, és ugyanezt tette a Seattle Seehawks is. A Baltimore Ravens-Jacksonsville Jaguars meccsen még a jaguárok elnöke is féltérdre ereszkedve hallgatta a nemzeti indulót. Trump a múlt héten egészen hihetetlen módon az egész tojáslabdás focibajnokság, tehát az NFL bojkottjára szólított fel (ha megmarad a féltérdelés), és ez is nagyon visszafelé sülhet el. Még akkor is ha az amerikai focirajongók nagy része eddig őt támogatta, 83 százalékuk fehér, miközben a játékosok 70 százaléka afroamerikai.

Richard Sherman a liga talán legjobb védője így nyilatkozott: “Azt gondolom, hogy az Egyesült Államok elnökének kommentjei nagyon megosztóak voltak, már régóta, és érdekesnek találom, hogy elítéli a csendes tiltakozásunkat az ellen a rasszizmus, bigottság és igazságtalanság ellen, amelyek kínozzák a mi nagyszerű országunkat.” Szóval rengeteg a Trump párti az amerikai futballban, most éppen az ő szavazatukat veszíti el az amerikai elnök.

A baseballt is elérte a hullám, Bruce Maxwell, az Oakland játékosa térdelt az amerikai himnusz alatt. De a legnagyobb pofont Trump a kosárlabdázóktól kaphatja. Miután Trump a következőt írta a Golden State Warriors bajnokának, Stephen Currynek: “A Fehér Házba való meghívás nagy megtiszteltetésnek számít, ezt ezennel lemondom”. A világ legjobb kosárlabdázójaként emlegetett Lebron James pedig így reagált a konkurrens játékossal és klubjával való bánásmódra: “A Fehér Házba menni megtiszteltetés volt menni, eddig. Amíg Te fel nem tűntél (Te segg – teszi hozzá Lebron James)”. Egy 54 éves tradíció szakad meg ezzel, de úgy tűnik,csakúgy mint Trump elnök egyéb cselekedeteinél, gyerekes módon nincs felmérve, hogy milyen kárt okozhatnak a kijelentései. Csak beszél és beszél, mint akinek előjogai vannak, mert fehér emberként született az Egyesült Államokban.
(Klubrádió/M.Dénes Tamás)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Böcskei Balázs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »