BKV-sztrájk: nincs megállapodás - 2008.04.01
Egyelőre nem született megállapodás az április 7-ére tervezett BKV-sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatás mértékéről - közölte a fővárosi cég sajtóirodája az MTI-vel, azt követően, hogy délelőtt tárgyalt a szakszervezetekkel.

border=0
border=0 border=0
A BKV Zrt. vezetőségének javaslata szerint az elégséges szolgáltatás mértéke a felszíni közösségi közlekedés esetében csúcsidőszakban 75 százalékos, csúcsidőszakon kívül 66 százalékos, míg a metrókat egyáltalán nem érintené a munkabeszüntetés.

A szakszervezet képviselői egyelőre csak arra tettek ígéretet, hogy "nulla százaléknál" magasabb lesz az elégséges szolgáltatás mértéke, legalábbis a BKV közleménye szerint. A hétfőre tervezett sztrájk üzemkezdettől 13 óráig tartana.

Az elégséges szolgáltatásról szóló egyeztetés csütörtökön, az érdekvita pedig szerdán folytatódik - közölte a BKV. A cég közleményében ismét kinyilvánította: a vállalat vezetése továbbra is a megegyezésre törekszik.

A másfél tucatnyi közlekedési szakszervezet azért lépne sztrájkba, mert attól tartanak, hogy a paraméterkönyv-tervezetben rögzített járatcsökkentés leépítéseket okoz a vállalatnál. Azzal sem értenek egyet, hogy a járatcsökkentéseknek pusztán gazdasági indokai vannak, miközben szerintük a remélt megtakarítás egyáltalán nem oldaná meg a BKV anyagi gondjait.

Mintegy 19 milliárd forintnyi többlettámogatásra van szüksége a BKV-nak, ahhoz, hogy megoldódjon a cég gazdasági problémája; ennek előteremtése az állam és a Fővárosi Önkormányzat feladata - jelentette ki Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnökhelyettese az MTI-nek.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a járatritkításokból remélt néhány milliárd forintos megtakarítás nem oldja meg a közlekedési vállalat gazdasági problémáit. A keddi tárgyalásokon megjelent Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kabinetébe tartozó Berger András is így vélekedett - tette hozzá Gulyás Attila.

Az önkormányzat 10 milliárd forinttal támogatja évente a BKV-t, az állam pedig a kedvezmények miatt, árkiegészítés címén 17 milliárdot és normatív támogatásként további 32 milliárdot ad a cégnek. A BKV Zrt.-nek évente 42 milliárd forint bevétele van, viszont a támogatások és a bevételek összege nem éri el a 120 milliárd forintos éves működési költséget. A hiány mintegy 19 milliárd forint - mutatott rá az elnökhelyettes.

"Mi tényleg nem tudunk hétfőnél tovább várni, tehát ha azt akarják, hogy hétfőn ne legyen a fővárosban sztrájk, ahhoz az kell, hogy nagyon komoly garanciákat rakjanak le a tárgyalóasztalra, amelyekből kiderül: megoldották BKV finanszírozását" - mondta Gulyás Attila.A BKV vezetősége arról tájékoztatta a szakszervezetek képviselőit, hogy egy új paraméterkönyv tervezetet készítenek, amely 2-2,5 milliárd forintos megtakarítást eredményez, ezt péntekre ígérte a menedzsment - közölte az elnökhelyettes, aki nehezményezte, hogy a BKV nem mutatja meg nekik a tervezetet.

A szakszervezetek elképzelése szerint a cég gazdasági problémáit mérsékelhetné, ha az állam elengedné a gázolaj jövedéki adójának áfa-tartalmát, a főváros részéről pedig a parkolási díjakból befolyó összeggel lehetne támogatni a közlekedési céget (három parkolócégből kettőben tulajdonos a Fővárosi Önkormányzat).

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mennyi esélye van hétfőig a megegyezésnek, a szakszervezeti vezető azt mondta: "mivel egyáltalán nem a BKV-n belül fog eldőlni a probléma, hanem kormányzati és önkormányzati szinten (...) nem merek jósolni, még mindig nagy esélye van a hétfői sztrájknak és akkor ez nem fog megállni egyetlen sztrájknál, hanem a nyomásgyakorlást mindaddig fent fogjuk tartani, amíg nem oldják meg a cég helyzetét, mert ha most nem lesz rendbe rakva, később már késő lesz."

 

(MTI)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bíró Bori
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »