Kiküldhetik az üzletekből a mozgássérülteket? - 2008.02.22
A vakvezető kutyák tulajdonosainál is nehezebb helyzetben vannak azok a mozgássérültek, akiket képzett kutyák segítenek. Nagyon sok helyről azért küldik ki őket, mert nem vakvezető kutyájuk van - nyilatkozta Pancsa József, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagja.

border=0
border=0 border=0
Pancsa József, aki 25 éve kerekesszékkel közlekedik és egy éve van segítő kutyája, úgy véli, hogy ezért részben az elavult jogi szabályozás a felelős, mert abban kivételként csak a vakvezető kutyák szerepelnek. Mint mondta, annak ellenére küldik ki őket nagyon sok helyről, hogy a mozgássérülteket segítő kutyákon ugyanolyan speciális mellény és vöröskereszt igazolvány van, mint a vakvezető kutyákon. "Mindenhol azt mondják, hogy nem vakvezető kutyám van, ezért vagy küldjem ki a kutyát, vagy távozzak az üzletből" - mondta Pancsa József.

Azt szeretnék elérni, hogy a rendeletekben a vakvezető kutyák helyett segítő kutyákat írjanak, mert ebbe a az őket segítő ebek is beletartoznak - mondta Pancsa József.

Faludi Gábor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közegészségügyi főosztályának főosztályvezető-helyettese úgy nyilatkozott, hogy azért fordulhatnak elő ilyen esetek, mert nincs egységes szabályozás. Van olyan rendelet, amelyben már szerepel a mozgássérülteket segítő kutyák megnevezése, van, ahol nem. "Különböző szabályozások vannak, de a speciális esetektől eltekintve, nem konzisztens a jogalkotás rendszere. Ezeket a hiányosságokat a szakminisztériumoknak kellene pótolniuk" - mondta.

A Magyar Nemzet keddi számában azt írta, hogy a pápai Tesco áruházból vakvezető kutyája miatt vezettették ki Orsós Sándort, mire a férfi az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. A férfi ügyében a Vigyázó Szemek érdekvédelmi szervezet reklamált, ám az áruház az ÁNTSZ tiltására hivatkozott - olvasható az újságban.

A cikk szerint a férfi legutóbb múlt héten kísérelt meg vásárolni a pápai Tesco áruházban, s akkor megint kikísérték, miután felszólították, hogy hagyja el az áruházat. Ennek okaként azt közölték, hogy kutyával nem lehet hozzájuk bemenni, különben az ÁNTSZ megbünteti az áruházat. A férfi még aznap felkereste a pápai tisztiorvost, aki megerősítette: a férfi vakvezető kutyával nem mehet be az áruházba.

Faludi Gábor az MTI megkeresésére az eset után azt mondta: a hatályban lévő rendelet szerint élelmiszer- és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, strandokra ebeket - az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett, a vakvezető kutya kivételével - még pórázon sem szabad bevinni. De, nem lenne baj, ha a dolgozók, esetleg a vásárlótársak is segítenének, akár az ÁNTSZ intézkedése nélkül is.

(MTI)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Megbeszéljük, Bolgár György és a hallgatók műsora / Fenyevre tavol Europatol????
zappara | 2008-02-23 09:30 | Válasz erre
ehhez csak annyit..hogy pl. Bordeauxben a polgármesteri hivatalhoz vezető régi széles lépcsősor fal felöli részén van egy külön feljárat a tolókocsisoknak..egy szerkezet, amire csak rá kell állni és felviszi a tetejére a kocsit, ahol egy külön nekik készült lift várja az illetékeseket..
miért nem lehet ezt itt is megcsinálni?? ki sajnálja erre a pénzt??
én biztosan nem..
Válasz Mabel üzenetére | Privát levél
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Lay Viktória
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »