A CIA tudott szeptember 11-éről - 2007.08.22
A Kongresszus feloldotta a titkosítás alól az a dokumentumot, amelyben a CIA ellenrőzési főhivatala megállapítja, hogy a hírszerzés főnöke előre tudott a 2001 szeptember 11-ére tervezett merényletekről, de nem hozott megfelelő intézkedéseket a tragédia megelőzésére.
border=0
border=0 border=0

Nem más, mint a CIA ellenőrzési főhivatala ment szembe a saját főnökével. Előbbi persze függetlenséget élvez és köteles pártatlan lenni, ami a most nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmény szerint be is bizonyosodott. Merthogy megállapította: a CIA főnöke, George Tenet már 1998-ban tisztában volt az al-Kaida jelentette fenyegetéssel és konkrét információi voltak a 2001 szeptember 11-i terrorsita támadásról. Ám taktikai megoldásokkal bíbelődött, ahelyett, hogy stratégiát épített volna ki az al-Kaida ellen.
A vizsgálati anyag ugyan már 2005-ben elkészült, azonban a titkosítás alól csak most oldották fel – a Kongresszussal történt egyezkedést követően. Az összegző dokumentum nemcsak a hosszútávú tervezés hiányosságait állapítja meg, hanem élesen bírálja Tenet vezetési stílusát, pontosabban a menedzseri készsége hiányát. Képtelen volt az adott helyzetben felmerült kérdésekre megfelelő választ adni és stratégiát kidolgozni Osama bin Laden ellen.
Ugyanakkor megállapításai ellentmondásosak abban a tekintetben, hogy konkrét hibát, elkövetett bűnt nem tudott - úgymond - Tenet fejére olvasni, sőt megállapítja, hogy valóban nem volt és nem lehetett semmilyen varázspálca a kezében, amellyel a nyulat elő lehetett volna varázsolni a cilinderből, azaz elkerülni a tragédiát. Arra külön hangsúlyt helyez, hogy nem volt együttműködés a CIA és az FBI között, értve ezen a két szervezet közti kommunikáció hiányát is.
George Tenet 2004-ben lemondott hivataláról.

Csernyánszky Judit, Klubrádió, Washington

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Hajdu Zsófia
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »