Magyar animációs film San Diegoban - 2007.08.02
Magyar alkotás is szerepel a vasárnap San Diegóban kezdődő Siggraph számítógépes animációs filmfesztivál programjában, a legjobbnak ítélt animációt automatikusan kvalifikálják az Oscar-díjra a legjobb animációs rövidfilm kategóriában - közölte a Magyar Demoscene Egyesület. "A Maestro után újabb magyar animációs film került az Oscar-díj közelébe" - összegezte a szervezet munkatársa, Kövér András.
border=0
border=0 border=0

Az idén a Conspiracy nevű magyar csapat Chaos Theory című animációja is bekerült a fesztivál programjába; olyan filmekkel versenyez, mint a Pókember 3, a 300, a World of Warcraft vagy a Half Life 2.
A legnagyobb számítógépes animációs filmfesztiválra több ezer munka érkezik évente, ezek közül összesen száz alkotást válogatnak ki azzal a céllal, hogy bemutassák. A magyar film a több ezer versenyző animáció közül került be a legjobb száz közé. Alkotói - Buza Barna, Szabó Zoltán és Szelei Kis Gergely - a több millió dolláros költségvetéssel és hatalmas számítógépparkkal gazdálkodó professzionális cégekkel szemben animációjukat szabadidejükben, otthoni számítógépekkel készítették.
Buza Barna azt mondta: munkájuk egy experimentális rövidfilmnek indult, ami leginkább egy videokliphez hasonlítható. Az alkotó megfogalmazása szerint a számítógéppel generált videónak nincs témája, nincsenek szereplői, egy kis technológiai csodának készült, az egész videó belefér egy akkora méretű fájlba, ami egy félig írt dokumentum mérete. A film mérete mindössze 64 kilobyte, ez nagyjából 1-2 másodperc hosszú MP3-as zenei tartalomnak felel meg. "A csapat nem is igazából filmkészítéssel, hanem számítógépes művészettel foglalkozik. Ezt a rövidfilmet tavaly augusztusban készítettük egy versenyre. Amikor kiadtuk, rá néhány hónapra elkezdtek megkeresni különböző filmfesztiváloktól, néhányon díjakat is nyertünk" - tette hozzá Buza Barna.
A Chaos Theory első lett az Aniboom fesztivál kísérleti film kategóriájában, illetve a Scene.org Awards Best 64kB Intro kategóriájában, a Prix Ars Electronica fesztiválon különdíjban részesült, s M. Tóth Géza Maestro című, Oscar-díjra jelölt kisfilmjével együtt vett részt a Nemo filmfesztiválon.

(MTI)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Báder Tamás
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »