Türkmenisztán a földgázcsap elzárásával fenyegeti Oroszországot és Ukrajnát - 2005.11.19
Türkmenisztánnak nem fog hiányozni az orosz és ukrán földgázkereslet, ha természeti kincséért nem kap tőlük magasabb árat - jelentette ki a türkmén elnök egy kormányülésen.
Türkmenisztán 35 százalékkal, ezer köbméterenként hatvan dollárra (48 euró) akarja emelni a kivitelre szánt földgáz árát - hangoztatta Saparmurat Niyazov államfő pénteken a türkmén fővárosban.
"Ha Oroszország és Ukrajna nem vásárol türkmén földgázt hatvan dollárért, mi tudunk várni egy-öt évet" - fogalmazott az elnök a televízióban is sugárzott felszólalásában. "(Helyettük) Iránnak fogunk földgázt eladni, növeljük a cseppfolyós gáz termelését, és még több földgázt és kőolajat fogunk feldolgozni" - fogalmazott.
Niyazov a kitermelés és a felszerelés drágulásával indokolta az áremelést. Az illetékesek utasítást kaptak, hogy december 10-ig folytassák le a tárgyalásokat a külföldi vásárlókkal.
A közép-ázsiai ország Oroszország után a második legnagyobb földgázkitermelő az egykori Szovjetunió területén. Ukrajna Türkmenisztántól szerzi be földgázszükségletének mintegy 45 százalékát, és az asgabati kőolaj- és földgázügyi minisztérium szerint jövőre 39 milliárd köbmétert szándékozott vásárolni. Oroszország saját maga is fedezni tudná szükségletét, de a türkmén gáz alacsony ára miatt inkább Asgabattól vásárol. Oroszország részéről hétmilliárd, Irán részéről pedig nyolcmilliárd köbméter földgáz vásárlásával számolt a türkmén kormány.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szénási Sándor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »