Orbánnak nem kell aggódnia a korrupciós vádak miatt - 2019.01.11
Hallgassa meg
Nem fenyegetik Orbán Viktor hatalmát a környezete gyors meggazdagodása miatt kapott bírálatok, mert a lakosság nem ítéli el igazán a korrupciót – ezt emeli ki a Le Monde, a Transparency magyarországi igazgatójának véleményét idézve a miniszterelnök sajtótájékoztatója kapcsán. Több más külföldi lap is ír a kormányfői válaszokról, az egyik olvasói véleményét is közli, nagy többségük megbüntetné a magyar rezsimet.
A New York Times az AP amerikai hírügynökség beszámolóját ismerteti Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki sajtóértekezletéről. Kiemeli, hogy a kormányfő azt szeretné, ha a bevándorlásellenes erők vennék át az ellenőrzést az EU-ban. Idézi, hogy a miniszterelnök méltatta Jair Bolsonaro brazil államfőt, azt állítva, hogy a modern kereszténydemokráciára a legjobb példát ma Brazíliában, és nem Európában lehet találni.

Megírja, hogy Orbán kitért a korrupcióval kapcsolatos kérdések elől, ismételten arra hivatkozva, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Így nem volt hajlandó semmit mondani baráti és családi körének gazdagodásáról.

A New York Times által közölt AP-tudósítás ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy Orbán gyermekkori barátját, Mészáros Lőrincet, aki néhány éve még gázszerelő volt, a Forbes magazin magyar kiadása a múlt hónapban Magyarország legvagyonosabb embereként jelölte meg. Az AP-tudósítás azt is megjegyzi, hogy több magyar médiumot, így a Magyar Hang hetilapot, a Klubrádiót, a Direkt36 oknyomozó portált, illetve a Mérce.hu portált nem engedtek be a sajtóértekezletre, helyhiányra hivatkozva.

Egyetlen téma

A tekintélyes német Frankfurter Allgemeine Zeitung hangsúlyozza, hogy Orbán sajtóértekezletén egyetlen téma vonult végig, az európai politikai szakadék, annak egyik oldalán a migráció ellenfeleivel, a másikon annak támogatóival.

A lap a lengyel-magyar-olasz tengely elképzelését emeli ki a beszámoló címében. A Frankfurter Allgemeine szerint Orbán a túlóratörvénnyel kapcsolatos bírálatokat ugyanazzal a nagyvonalúsággal söpörte félre, mint a hozzá közel állók gazdagodásának a témáját.

Nyomás alatt érzi magát

Egy másik konzervatív német lap, a nagy példányszámú Die Welt azt emeli ki a sajtóértekezleten elhangzottak közül, hogy Orbán támadást intézett Emmanuel Macron ellen, mert szerinte a francia köztársasági elnöknek a migrációval kapcsolatos törekvése rossz Magyarországnak.

A magyar kormányfő – írja a Die Welt – Németországról azt állította, hogy nem viseltetik tisztelettel a migrációs politikát illető magyar döntések iránt, és hogy állandó nyomás alatt érzi magát a német média részéről a bevándorlók beengedése érdekében. A lap idézi Orbánnak azt a kijelentését, hogy ebben nem lát lehetőséget kompromisszumra.

A Die Welt internetes kiadása a cikk alatt annak a folyamatos olvasói közvélemény-kutatásnak a pillanatnyi állását mutatta, amely szerint péntek hajnalban 79 százalék válaszolt igennel arra kérdésre, hogy Magyarországot meg kellene-e büntetni a jogállamiság normáinak megsértése miatt.

Talányos válasz

„A magyarok illiberálisak”– ezt az orbáni megállapítást emeli ki beszámolója címében az osztrák Die Presse. Egyébiránt, ahogy a cikkben olvasható, talányos választ kapott a lap a CDU új vezetőjének, Annegret Kramp-Karrenbauernek a megítélésével kapcsolatos kérdésére.

Orbán azt fejtegette, hogy Helmut Kohl szerint Németországot csak akkor lehet stabilan kormányozni, ha egy kézben van a kancellári és a CDU-elnöki tisztség, márpedig Kramp-Karrenbauer most osztozik Angela Merkellel a pozíción.

Kockáztat, támad

A londoni Financial Times meglátása szerint Magyarország nacionalista miniszterelnöke megkockáztatta a súlyos szakítást európai fősodorbeli, jobbközép irányzatú szövetségeseivel, amikor teljes hangerővel biztosította támogatásáról az új jobboldali, euroszkeptikus lengyel-olasz szövetséget, és arról beszélt, hogy a bevándorlásellenes politikusoknak kellene kézbe venniük az Európai Unió összes intézményét.

A brit lap a magyar kormányfő kijelentéseit az Angela Merkel által fémjelzett centrista politika elleni támadásként értékeli, és emlékeztet arra, hogy Orbán a 2015-ös migrációs hullám óta szítja a bevándorlásellenes hangulatot, és harcban áll Brüsszellel, mert ellenzi a menekültek elosztásának a gondolatát.

Mindig is volt

A párizsi Le Monde azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor nem volt hajlandó válaszolni a hozzá közel állók gazdagodásával kapcsolatos kérdésekre, a Transparency International nevű nem kormányzati szervezet magyarországi ügyvezető igazgatója, Martin József Péter véleményét idézi. E szerint a korrupciós vádak miatt jelenleg nem aggódik túlságosan a miniszterelnök, a vádak nem fenyegetik hatalmát, a lakosság ugyanis nem ítéli el a korrupciót olyan határozottsággal, mint ahogyan azt várni lehetne. Magyarországon az emberek azt mondják, korrupció mindig is volt.

A felmérések egyébként azt mutatják, hogy a magyarok 70 százaléka elsősorban a rádióból és a televízióból tájékozódik, és ez a média az RTL és az ATV kivételével nem tekinthető szabadnak. Egyébként pedig a gazdaság szilárd, bár az elért jó eredmények rövid távra szólnak – olvasható a Le Monde cikkében.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kelen Károly - Rab László
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »