Csak pénzzel nem lehet visszacsábítani a nyugdíjasokat - 2019.01.04
Hallgassa meg
Igaz, hogy ettől az évtől kedvező feltételekkel vállalhatnak munkát a nyugdíjasok, a szakértő igazi áttörést ettől nem vár. Az idősebb emberek munkakedvét főleg az egészségi állapotuk határozza meg.
A kormány rendkívül kedvezményes körülményeket alakít ki azoknak a nyugdíjasoknak, akik visszatérnek a munkaerőpiacra – nyilatkozta korábban a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Vajon hogyan reagálnak az idén életbe lépett szabályozásra az érintettek?

Farkas András nyugdíjszakértő értékelése szerint valóban jelentős a változás, a munkáltató nem fizet szociális hozzájárulást, azaz 19,5 százalékot spórol, ha nyugdíjast alkalmaz. A munkavállalónak pedig mindössze 15 százalékot kell fizetnie. Miután a 62 és 70 év közötti korosztály létszáma egymillió, valóban segítene a munkaerőhiány enyhítésén a visszatérésük.

Ám ez nem ilyen egyszerű. Az emberek döntését elsősorban az egészségi állapotuk határozza meg és az, hogy van-e a közelben vonzó munkahely. Ma körülbelül 70 ezer nyugdíjas vállal munkát, ugyanennyien lehetnek az önfoglalkoztatók, illetve a szürke gazdaságban dolgozók.

Ahogyan a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek sem hoztak robbanásszerű változást, úgy a mostani könnyítéstől sem lehet teljes áttörést várni. Az pedig különösen nem tesz jót a helyzetnek, hogy az 55-64 évesek kedvezményes foglalkoztatásának lehetőségét megszüntették – véli a nyugdíjszakértő.

Farkas Árpád nyugdíjszakértő a Reggeli gyors január 4-ei adásában nyilatkozott. A riporterek Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András voltak. Az interjú hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pálinkás Szűts Róbert
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »