Hátsó szándékokat tulajdonítanak Orbánnak a Balkánon - 2018.12.14
Hallgassa meg
Magyarország középhatalmi státuszra törekszik és nem jóindulatból támogatja Macedónia uniós csatlakozási terveit. Egyre több hasonló vélemény jelenik meg a délszláv országok sajtójában.

Miért tud Magyarországon szabadon járni-kelni Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, akit hazájában jogerősen elítéltek, most is több eljárás folyik ellene, és nemzetközi elfogatóparancs alapján keresik? Ezzel a kérdéssel is foglalkozott az Eurozóna, amelynek vendége Szent-Iványi István volt.

A korábbi nagykövet elmondta, hogy miután Gruevszki menekült státuszt kapott, tulajdonképpen szabadon mozoghat. Más kérdés, hogy miként jutott a státuszhoz. Magyarország ugyanis elutasította az ENSZ globális menekült-csomagját, és azt sem fogadja el, hogy valaki már egy ország nagykövetségén előterjessze kérelmét. Márpedig a macedón politikus ezt tette. Újabb kérdés, hogy az Interpol miért nem fogja el? Erre viszonylag egyszerű a válasz: a nemzetközi szervezet csak a magyar hatóságokkal együtt cselekedhetne.

Azt is megvitatták a műsorban, hogy az Orbán-kormány renitens viselkedésének miért nincsenek következményei, szankciói? Szent-Iványi István szerint Európa most ennél fontosabb kérdésekkel foglalkozik. Itt van a Brexit, vagy az ukrán válság, amely komoly háborús veszélyt rejt a közvetlen szomszédságban.

A volt nagykövet úgy véli, hogy Magyarország megítélése az utóbbi időben sokat romlott a délszláv térségben. Egyre többször merül fel, hogy nem holmi szívjóságból támogatja például Macedónia uniós csatlakozási törekvéseit, hanem egyfajta középhatalmi szerepre törekszik. „Csatlós” országokat keres olyan akciókkal is, mint Gruevszki befogadása.

Az interjú az Eurozóna december 14-ei, pénteki adásában hangzott el, a riporter Zentai Péter volt. A műsor hangfelvételét a felső ikonra kattintva hallgathatja meg.
FOTÓ: Facebook, Nikola Gruevszki oldala.

(Klubrádió)

 

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bóta Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »