Bárándy: Nem kellene komolyan venni a botrány idején elfogadott törvényeket - 2018.12.13
Hallgassa meg
Kaotikus körülmények között szavazták meg a rabszolgatörvényt, az ellenzék vitatja is a jogszerűségét. Az elnök nem volt a helyén, kártya nélkül is lehetett szavazni, az egész folyamat aggályos jogi szempontból - mondta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a Klubrádióban.
Jogértelmezési vitára számít Bárándy Péter jogász a rabszolgatörvény elfogadásával kapcsolatban. Már csak azért is, mert részletes szabályok csak a titkos szavazásra vonatkoznak, ez pedig nyílt szavazás volt.

A volt igazságügyi miniszter szerint az országgyűlési törvény rendelkezik arról, hogy mit kell tenni, ha a teremben olyan mértékű rendzavarás történik, amely lehetetlenné teszi a munkát. Ilyenkor az elnök felfüggeszti, vagy berekeszti az ülést. Amennyiben ezt a határozatát valamilyen ok miatt nem tudja kimondani, akkor egyszerűen feláll és elhagyja a helyét. Ami ezután történik, az már nem tekinthető törvényalkotásnak. A szerdai ülésen az elnök el sem jutott a székéig, hisz ebben ellenzéki képviselők megakadályozták - tette hozzá az egykori Medgyessy-kormány tagja.

Bárándy Péter szerint a másik vitatható momentum maga a szavazás, amely ez esetben nyílt, gépi szavazás volt. Kiderült, hogy például Gyurcsány Ferenc nevénél az elektronikus jegyzőkönyvben „igen” szerepel, ami elég furcsa, ugyanis a pártelnök kártyája nem volt a szavazógépben, felvételeken látszik, hogy azt a kezében tartja. A szabályok szerint ilyenkor a képviselő bejelentést tehet, ám ez utólag nem befolyásolja a szavazás kihirdetett eredményét.

A volt miniszter kijelentette, az ilyen kaotikus körülmények között meghozott törvényt nem volna szabad komolyan venni.

Bárándy Péterrel a Reggeli gyors december 13-ai adásában Rózsa Péter riporter készített interjút. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!
A címlapiképen Bárándy Péter Fotó: 168 óra


(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Lay Viktória
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »