Az élmény- és emlékteremtés világa - 2018.12.07
Hallgassa meg
Illúziókkal telített a közösségi média, éppen ezért nagy csalódásokat tud okozni. Ezeken az oldalakon tulajdonképpen élmény- és emlékteremtés folyik. Nem sokat veszít, aki hátrébb lép ebből a világból. Az Y az egyén és a közösségi média kapcsolatával foglalkozott.
Kommentelők egyenesen a halálát kívánták annak a kisfiúnak, aki meggondolatlansága miatt megölt egy állatkerti szurikátát. Miért lesznek sokan agresszívebbek az online térben? Milyen hatással vannak emberi kapcsolatainkra a közösségi médiumok? Hogy befolyásolják az önképünket, szépségideálunkat ismerőseink szétfilterezett képei az Instagramon? Miért lesz valakiből netes troll? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ az Y.

A műsor vendége, Villányi Gergő pszichológustöbbek közt arra hívta föl a figyelmet, hogy a közösségi médiában látszólag mindenki boldog, sikeres és csinos, ám ez nem a valóság. Az emberek valamit nagyon meg akarnak mutatni ezekkel a bejegyzésekkel, szeretnék, ha irigyelnék őket. Viszont mindez másokban azt az érzést keltheti, hogy lemaradtak valamiről, kimaradtak valamiből. Illúziókkal telített a közösségi média világa, éppen ezért nagy csalódásokat tud okozni.

A pszichológus úgy véli, hogy a fiatalok valamennyivel védettebbek, mint az idősebbek, de fontos, hogy tudják: ezeken az oldalakon tulajdonképpen egyfajta élmény- és emlékteremtés folyik. Sokan könnyen elhiszik, hogy ez a valóság, óvatosan kell tehát kezelni az üzeneteket, bejegyzéseket. Ráadásul azt is érdemes tudni, hogy az üzeneteknek csupán a töredéke fontos, vagyis valószínűleg nem maradunk le sok mindenről, ha nem ülünk állandóan a gépek előtt, vagy nem böngésszük egyfolytában a telefonunkat.

Az Y december 6-ai, csütörtöki adását a cikk címe alatti ikonra kattintva hallgathatja meg. A riporter Galavits Patrik volt.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csepelyi Adrienn
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »