GKI: Duplázzák a magyar növekedést az uniós források - 2018.12.05
Hallgassa meg
Idén csak 2-2, 5 százalékkal bővülne Magyarország GDP-je európai uniós pénzek nélkül – véli a Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója, aki a Vállalkozók Klubjában elemezte a magyar gazdaság állapotát.

A jelenleginek csak a fele lenne a gazdasági növekedés Magyarországon, ha nem érkeznének uniós támogatások – erről beszélt a Vállalkozók klubja legutóbbi műsorában Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója.

Az elemző cég munkatársa elmondta, számításaik szerint a harmadik negyedévi 4,8 százalékos GDP-bővülés után idén a teljes évre 4,5 százalékos növekedés várható Magyarországon. Becslése szerint uniós támogatások nélkül ez 2-2,5 százalék lenne.

Jövőre 3,2 százalékkal kalkulál a GKI. Az idei növekedés egyébként jónak számít, az Európai Unión belül csak Lengyelország és Lettország adatai jobbak.

Az infláció mértéke 3,8 százalék volt októberben, jövőre az előrejelzés szerint 3,5 lesz. Az államadósság 73 százalékos mértéke némileg csökken, 71-re, de a maastrichti kritériumoknak megfelelő 60 százalékot pár éven belül nem tudja teljesíteni Magyarország.

A GKI kutatói arra számítanak, hogy az euró tovább drágul, az idei 320 forintos átlaggal szemben jövőre 327 forintos átlagot prognosztizálnak.

A Központi Statisztikai Hivatal december 5-én újabb becslést adott ki a GDP alakulásáról, ami még magasabb számokról szól. Közlésük szerint a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 5,2, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt.

A Vállalkozók Klubja 2018. december 3-ai, hétfői adásában Kárpáti Iván riporter kérdezte Petz Raymundot, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatóját. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Neuman Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »