Chikán: Nem akarja elengedni a CEU-t, és ötletel a magyar felsőoktatás - 2018.12.03
Hallgassa meg
Nagy veszteség a magyar tudományos életnek a CEU Bécsbe költözése, ezért azok a magyar felsőoktatási intézmények, amelyek jó kapcsolatban voltak a Budapestről távozó egyetemmel, ezután is igyekeznek fenntartani az együtműködésüket vele – mondta a Klubrádiónak Chikán Attila, a CEU igazgatósági tagja, az első Orbán-kabinet tárcavezetője.
Kiemelkedő és egyedi képzések folynak a CEU-n, több olyan kurzus és kutatás zajlik, ami Magyarországon máshol nem, ezért komoly sérülést okoz a hazai oktatásnak és tudományos életnek, hogy az intézmény amerikai akkreditációjú programjait Budapestről kénytelen Bécsbe költöztetni – mondta a Klubrádiónak Chikán Attila, az egyetem igazgatósági tagja, aki húsz évvel ezelőtt első Orbán-kormány gazdasági miniszteri posztját is betöltötte.

A Budapesti Corvinus Egyetem volt rektora hangsúlyozta, hogy a CEU (Central European University) nem izoláltan létezett Magyarországon, több projektben is együttműködött hazai intézményekkel. Nagyon komoly probléma tehát, hogy a CEU tevékenységének súlypontját át kell helyeznie Ausztriába, a költözésével azok a szálak is veszélybe kerülnek, amelyek eddig bekötötték a magyar tudományos életbe.

Chikán Attila szerint azok az intézmények, amelyek jó kapcsolatban vannak a CEU-val, igyekeznek ezt fenntartani. A közgazdász, akadémikus elmondta, a Rajk László Szakkollégiumban is számos ötletük van arra, hogyan lehet a jövőben is fenntartani a CEU-val kialakított gyümölcsöző kapcsolatukat.

Chikán Attila az 1970-ben létrehozott Rajk László Szakkollégium alapítója, a magyar egyetemi szakkollégiumok hallgatói tandíjmentesen hallgathatták eddig a CEU kurzusait. Mint hozzátette, diákjait arra biztatja, hogy folytassák az eddigi együttműködést, és próbálják megtalálni a közös lehetőségeket.

Chikán Attilával Csernyánszky Judit riporter készített interjút. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Nagy Nikolett
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »